2018-06-20
依家好多唔同區分嘅工廠大廈都會有「工廈咖啡室」,但最早期興起呢樣野嘅地區一定係觀塘。觀塘工廠大廈林立,有好多高質素嘅餐廳或咖啡店都會選擇喺呢個地區發展,吸引左好多foodie過黎搵食。最令我意想不到嘅係,我竟然喺呢度搵到我一直都好想試嘅blue bottle!!呢隻咖啡豆來到Ethiopia, 有酸酸甜甜嘅果香,接近草莓嘅味道。入口香滑順口,後有淡淡回甘。係餐牌上,見到芝士薯格,已經覺得好吸引。明明呢排感冒,唔應該食煎炸野,但係都敵不過誘惑。薯格香脆又唔太油膩,大部份都沾滿左芝士,雖然有比茄汁,但覺得唔使點都已經夠好食!叫咗松露蟲草花雜菌米形粉,配63度溫泉蛋。先在溫泉蛋同米形粉拌勻,令每一寸都沾滿蛋汁。聞落已經有黑松露嘅清香,不過食落就唔係好濃郁,比較容易入口。忌廉味道都幾重,而我都幾鍾意呢種意大利粉嘅口感,細細粒,又有嚼勁。仲叫咗一個60度慢煮手撕雞漢堡。估唔到手撕雞都有慢煮,的確比起平時食到嘅雞肉更加稔身,但可以更加juicy就好了💛估唔到嘅事佢配左大啡菇,加上芝麻醬、青瓜等等,好似大纜都扯唔埋嘅食材竟然有一種微妙嘅化學作用,食起嚟都幾夾!呢個地方都真係比都幾大嘅驚喜我,完全冇諗
仲叫咗一個60度慢煮手撕雞漢堡。
呢個地方都真係比都幾大嘅驚喜我,完全冇諗過一間上樓嘅餐廳會有咁高嘅質素,真心下次一定會再嚟食。