2022-03-27
🚦走肉蔬食研究所(荔枝角)🍑蜜桃生炒骨饭🍑$588/10【超抵食】生炒骨系由面筋炸成嘅,完全冇尝试模仿肉嘅味道,但个质感就系似肉嘅,完全唔会话因为炸咗就会好硬👍个汁完全就系平时食咕噜肉嘅汁,酸酸甜甜,好开胃㖞🤰如果你系嚟食素(唔系追求一个要好似肉嘅体验),真系非常好食🤤不过以$58来讲食呢个生炒骨少少贵嘅,毕竟最后都系得五旧素肉🍖尤其是冇乜蛋白质嘅情况下可能唔系好够饱,所以重点嚟了❗️呢个价已经包埋一个自助沙律吧、糖水/汤🍲所以一定系够晒饱,一转唔够食两转🏃♀️以下就介绍吓佢嘅自助区食物😛基本上全部都好好食💃我𠮶日就有凉拌米粉、凉拌青瓜、凉拌薯粉,当中偏辣嘅薯粉同埋米粉都有芫荽🌿如果唔钟意食芫荽嘅人就可能要食多啲沙律同埋糖水啦🥗沙律吧嘅调味十分多,有沙律酱、芝士粉、醋、橄榄油等等,应有尽有,大家一定要留意吓🤤加完落去我个沙律之后,好唔错👌同埋佢本身有一个已经mix好咗嘅薯仔沙律,有萝卜、菠萝等等,好食到我忍唔住食咗三小碗😅最后是日甜品系红豆沙见佢有陈皮就知足料啦😏佢唔系超杰身𠮶种红豆沙,绝对唔会太甜,就算怕甜嘅朋友都可以一试👩🔬整体8.5/101️⃣食物CP值高到傻🥲劲抵食,算系比较新潮嘅
🍑蜜桃生炒骨饭🍑$58
8/10
【超抵食】
整体8.5/10
1️⃣食物CP值高到傻🥲劲抵食,算系比较新潮嘅素食体验,其实啱任何人食,但我会特别推荐俾一啲对素食有刻板印象嘅朋友,我有信心一定会令你改观😼
2️⃣呢次其实已经系我第三次食,以前未做Foodie嘅时候都食过,每次都食得好满足🧡所以每次去D2 Place嘅时候呢个都系我嘅不二之选🎉
3️⃣本身决定唔到要吉列鸡扒定系要呢个,最后系个侍应帮我拣嘅🤣😘我觉得的确好好食,冇介绍错!整体服务都OK 㗎,但要留意番系自助收碟喔🙆♀️
4️⃣环境就更加系冇得顶,宽敞干净就不在话下👻见到有啲人系直头可以当系Cafe咁坐好耐,因为其实唔多人食,侍应们又好chill🙌虽然我都钟意咁样坐好耐咁享受时间,喺香港难有嘅餐厅体验,但老实讲我希望佢哋多啲人🥺
5️⃣佢哋嘅姊妹店已经执咗🥺求吓佢哋要一直做落去🥺🙏求下你🥺🙏🙏🙏🙏大家一定要多多支持呀呀呀呀🥺咁有良心嘅小店真系买少见少😭😭😭