2018-05-13 2527 浏览
小情侣为左庆祝周年纪念日😘先生一早订位食🍽「法国饭店」顺道趁周末 去黄金海岸行吓本来订左坐室内...但见 天公造美无落雨 就简返坐户外(室内感觉Formal一点,户外就Casual一点,靠游艇停泊处,又有凉风几写意)-叫左「二人套餐」$668 (加一)(# 每项拣一样,每样只得一份)1️⃣二人海鲜拼盘2️⃣香煎法国鹅肝/香草牛油配法国田螺3️⃣凯撒沙律伴蟹籽烩鸭肉/黑毛猪火腿沙律伴法国鳗鱼仔4️⃣鲜野菌茸忌廉汤/蚬肉周打汤5️⃣炭烧美国自然黑牛肉眼扒配黑椒汁/香煎野生三文鱼柳配香草白酒忌廉汁6️⃣法国黑松露野菌烩鲜虾意大利饭/鲜露笋带子蓝青口蛋黄忌廉汁烩扁面7️⃣咖啡或茶-「海鲜拼盘」- 新鲜蚝 唔重海水 清新 无沙💦(唔够喉 可以额外俾钱再叫)- 但虾就真系有点”梅” 唔够新鲜、「香草牛油配法国田螺」- 田螺热辣辣上碟- 最底配有薯蓉 亦有薯蓉粒 口感不错🤤- 平日唔太好青椒同黄椒既先生 都忍唔住食返几旧、「凯撒沙律伴蟹籽烩鸭肉」🥗- 唔系人人都喜欢嘅草青味- 鸭肉肥瘦适中- 唔喜欢食车厘茄嘅先生 依旧都系唔食😂、「蚬肉周打汤」- 不算太creamy个类- 无太大惊喜🤔、🐮「炭烧美国自然黑牛肉眼扒配黑椒汁」-
小情侣为左庆祝周年纪念日😘
先生一早订位食🍽「法国饭店」
顺道趁周末 去黄金海岸行吓
本来订左坐室内...
但见 天公造美无落雨 就简返坐户外
叫左「二人套餐」$668 (加一)
(# 每项拣一样,每样只得一份)
1️⃣二人海鲜拼盘
2️⃣香煎法国鹅肝/香草牛油配法国田螺
3️⃣凯撒沙律伴蟹籽烩鸭肉/黑毛猪火腿沙律伴法国鳗鱼仔
4️⃣鲜野菌茸忌廉汤/蚬肉周打汤
7️⃣咖啡或茶
「海鲜拼盘」
- 但虾就真系有点”梅” 唔够新鲜

「香草牛油配法国田螺」
- 田螺热辣辣上碟

- 唔喜欢食车厘茄嘅先生 依旧都系唔食😂

「蚬肉周打汤」
- 不算太creamy个类
- 无太大惊喜🤔

🐮「炭烧美国自然黑牛肉眼扒配黑椒汁」
- 叫左七成熟
- 肥肉比较多
- 黑椒汁唔太辣 浓郁味

「鲜芦笋带子蓝青口蛋黄忌廉汁烩扁面」🍝
- 食西餐既重头戏,但小女已经食前菜食饱🌝(乒乓波胃女生),靠先生了!
- 虽然先食左眼扒,但再捞扁面既时候,底层仲超热,好惊喜!😍小女都忍唔住食返几啖 (唔知有无人同小女一样, 冻左既食物觉得好难入口🤫)
- 正题: 忌廉汁同扁面融合得好好,唔会好净面味既感觉,带子同青口都尚算新鲜,唯独甘笋丝太多

「热柠水」
- 唔好睇小送嘅饮品,配菜同餐茶系可以突显到餐厅嘅用心
- 新鲜既柠檬。虽然无挑走核,但加左热水都冇苦涩味。
总评:
🤵🏻服务: 4.5/5
服务员以母语为主。想食法国餐 又担心语言不通,不妨带另一半黎呢间威威😏🎃

🍽食物: 4/5
以6/7百蚊嘅价钱食 绝对合理!不得不提每一道菜都搭配得唔错,全部都新鲜滚热辣,食完一道下一道先上。
(对热食温度敏感者,极为重要, yes is me🙈)
虽然每一道菜只有一碟,但小肥嘅先生加上细食嘅小女 大家都捧住个肚走。

🛳环境: 4/5
户外不算太多蚊同屁虫(四月)(怕小动物嘅你 可以选择系室内用餐)。
🌆餐厅角度望唔到日落,比黄金海岸酒店遮住咗,但好嘅系 五六点去食都唔会太晒。四周太多为英语及普通话为母语嘅顾客
有机会会再同先生去 品尝埋其他嘅菜式!
好少食西餐 又系特别日子想庆祝一番💑
值得去品尝一下!