2019-05-14
今日下昼同个同事过咗海去中环交文件,搞掂之后周围行下,扮外国游客行逛利源东街同利源西街,店舖排档都好有特色,多数售卖一些中国服饰及精品。无意间发现呢间专吃饺子嘅食店,店内是简约装修,桌椅摆放得整齐,播放著轻音乐,感觉舒适。大阪饺子烧,呢个日式食法都系第一次,饺子面铺满大量紫菜同木鱼,仲有烧汁同沙律酱,用嘅系菜肉饺,既吃到大阪烧独有嘅风味,也吃到饺子嘅满足感。蒜心猪肉饺(冰花煎),呢个煎法一点也不觉油腻,薄片酥脆可口,样子精致,令人更加有食欲,蒜心嘅香味让人回味无穷。虾皮韭菜猪肉饺(汤),盛载嘅碗子好特品,令卖相更可爱,饺子形态好漂亮,皮薄饀靓,韭菜好香。另外,好欣赏个汤底,用心烹制,浓而不咸。饺子鸡翼,上菜时已经闻到香喷喷,大家千祈唔好心急,因为鸡翼刚刚炸起,非常烫口,小心!呢个讲手工,鸡中翼部份去晒骨,包住猪肉成为"饺子",啖啖肉,口感好正,非常香口,喜欢吃炸鸡翼嘅朋友一定要试。餐牌同点菜纸都有中文及英文版本,方便外籍游客,很贴心。
蒜心猪肉饺(冰花煎),呢个煎法一点也不觉油腻,
薄片酥脆可口,样子精致,令人更加有食欲,
蒜心嘅香味让人回味无穷。
虾皮韭菜猪肉饺(汤),盛载嘅碗子好特品,令卖相更可爱,
饺子形态好漂亮,皮薄饀靓,韭菜好香。
另外,好欣赏个汤底,用心烹制,浓而不咸。
餐牌同点菜纸都有中文及英文版本,方便外籍游客,很贴心。