2016-12-14 1654 浏览
今日趁weekend梗系陪下屋企人,因为好多个钟免费泊车优惠下,所以去左圆方食晏,其实圆方真系唔岩我地呢d普通打工仔,因为连超市都贵过人(好似叫360),仲要shopping到既真系冇几多间(好似有h&m)同埋地方真系几唔就脚,佐敦行过去又远,地铁都唔知点转先去到,揸车由于系咁改道关系,永远塞到痴线,所以有得拣都唔好去。佢餐厅有好多,但是价钱相对合理就冇边几间,间间都比较高档,冇几百蚊都落唔到楼,个到有间pizza都唔错几好食,但系同屋企人梗系佢地拣,最后拣左南小馆。由于系周未下午,都要等位,不过等左十分钟就有,一入到去映入眼帘就系呢部机,正正就系今日主题因地制宜!由于个到有大巴直接由九龙站去深圳机场,好似半个钟一班,因为好多内地细d城市,深圳飞多机d又平d,所以好多人都拣深圳飞。咁个到有个board就话畀你知几时有车,睇住时候食。清炖牛展面 55元一上枱个刻畀佢吓亲,有两大支辣椒系个汤到,心谂应该会好辣,不过好彩都唔系好辣,系小辣only。牛肉就细细粒咁,都好淋好入味,但是略小。面就系平时外面粉面档既面,冇咩特色,但是都唔会好un,汤就几唔错,好重牛肉味,都整到好淋,但是嫌贵d,同埋

清炖牛展面 55元
一上枱个刻畀佢吓亲,有两大支辣椒系个汤到,心谂应该会好辣,不过好彩都唔系好辣,系小辣only。牛肉就细细粒咁,都好淋好入味,但是略小。面就系平时外面粉面档既面,冇咩特色,但是都唔会好un,汤就几唔错,好重牛肉味,都整到好淋,但是嫌贵d,同埋似红烧多过清炖。
清炖牛展面
招牌生煎包 38元
话系佢地招牌之一,佢个用煲物体上台,只系得四个 有葱花同芝麻系面,全部即叫即整,粒粒都真系热辣辣,面包都唔会太厚。一咬落去,d汁都滋晒出黎,口感一流,肉汁咸配埋包既甜,但是嫌旧猪肉可以多料d。
鲜肉小笼包 38元
黎到食上海野,一定要试下小笼包,真系正小笼包有几个重点:皮薄得黎唔会一夹就散 汤够热 肉好味。我觉得呢个小笼包个皮就差d 嫌佢有d厚同埋汤唔够,但是以连锁店既水平都算中上。
鲜肉小笼包
水果茶
真系唔好试,只系加左水果既芒果汁。
水果茶
我觉得系圆方呢个咁高级地方,想揾到又好味又抵既唔易,但是要拣既话,南小馆都系唔错选择,虽然样样都细细份,但系胜在样样都几有水准,所以都可以黎试下。

2016-12-10
清炖牛展面