2012-08-30 35 浏览
哩一排,日本拉面开到通街都系,重记得几年前,当拉面热未有0禁劲时,称得上好嘅拉面真系唔多,只系得八八八,横纲,一平安同札幌元祖。当时札幌元祖最出名系因为一碗拉面要成一百蚊。由于系中环关系,lunch time 去起码要等半个钟先有得食。自从搬咗后都好小机会食,今次特登去到佢地嘅新址食返次。一如既往,我都系钟情于豉油拉面。因他们是用西山拉面的,配搭比叫猪骨汤底好。听闻此家拉面越做越麻麻,我食落又唔系好觉。面依然弹牙,汤底都好正,唯一比较差的是叉烧,好干身同好鞋。我觉得啲人觉得差咗系因为多咗比较。近年的拉面热主要系博多系(猪骨汤)而唔系北海道款式的,可能香港人喜欢肥腻啲嘅汤底所以喜欢啲新店如豚王,魂,一风堂。总结,我仍然觉得札幌元祖系ok的。