2021-12-20
国金轩地址:尖沙咀弥敦道118号美丽华广场The Mira Hong Kong 3楼放假食咩好,当然系要同埋屋企人静静地咁叹茶啦。无论食过几多次都好,一直都觉得国金轩啲点心款式样样都好好食🤤,食物水准保障,唔会让人失望,所以性价比真系超级高🤩。金箔笋尖虾饺 🦐 $86国金轩嘅虾饺一直都系我至爱之一,外型饱满再以轻轻嘅金箔作点缀,非常好吸精,虾饺虾鲜馅料多又弹牙又爽,不黏牙,而且有好重虾饺香味,正。鲍鱼烧卖皇 🤤$86烧卖面头配上一小片鲍鱼,肉质鲜香,而且不油腻。菌香芝心海皇春卷 🧀$56超清脆又唔油嘅虾春卷,真系好皮脆卜卜,再加上丰富嘅芝士,令到成个口感更加鲜甜更浓郁黑松露野菌饺 🥒$68晶莹剔透嘅黑松露杂菌饺,内里嘅馅一目了然,翠玉瓜和浓香嘅蘑菇配上黑松露香气,味道很清新🤪,好开胃,百吃不厌。雪山菠萝叉烧包 🍍🐷 $90餐包香软松化,夹住脆口酥香嘅雪山酥皮,真系好好食。叉烧馅料份量好多,而且叉烧馅有口感,再配上少少菠萝粒,令到成个味道层次再加升华,正。鱼米鸡粒咸水角🐥 $48咸水角香软松化不黏牙,而且炸得不油不腻,不错。安格斯牛肉金菇肠粉 🥩 $98呢个系我每次嚟到一定必点嘅点心~呢
金箔笋尖虾饺 🦐 $86
鲍鱼烧卖皇 🤤$86
烧卖面头配上一小片鲍鱼,肉质鲜香,而且不油腻。
菌香芝心海皇春卷 🧀$56
黑松露野菌饺 🥒$68
雪山菠萝叉烧包 🍍🐷 $90
鱼米鸡粒咸水角🐥 $48
咸水角香软松化不黏牙,而且炸得不油不腻,不错。
安格斯牛肉金菇肠粉 🥩 $98
呢个系我每次嚟到一定必点嘅点心~呢度嘅肠粉自家即制滑溜溜,肠粉皮唔会太厚或太薄。馅料又非常之足,大大粒牛肉肉质鲜嫩,而且口感好好,牛味浓郁,正。
别不同麻辣担担面 🍜$138
未吃就已闻到好香浓嘅麻酱香味,面条滑溜,再配上辣辣地嘅浓汤和微微花生味,每一淡都令人回味🤤。
蛋白杏仁茶汤丸 🥣 $78
杏仁很香,一饮就知道唔系用面粉开成,系睇得出系用心烹调,芝麻汤丸好有口感,汤丸皮厚度岩岩好,烟烟韧韧不黏牙。
#nicefoodie尖沙咀