2019-03-20 32 浏览
在闹市中的一间楼上餐厅,由一班有志气既外国回流年青人决定将外国既味道带翻黎香港,所以开始咗呢间fine dining,亦用上Le Rêve呢个名字,意解"梦" (追梦的梦),呢个故事印咗喺Menu,据待应讲系希望令食客留下深刻印象。我同友人考虑后选择咗个6道菜既套餐。Amuse Bouche龙虾啫喱 - 以烧酒同味醂做成既啫喱,再酿入粒粒龙虾肉,龙虾既鲜味再搭上啫喱吊味,口感与味道都很有层次,作为头盘十分不错另外配上一些烘过既餐包,都唔错~非常得意咁用个麻布袋装住😆Surprise dish 因餐厅希望俾一个惊喜莅临既食客,咁就恕我唔多讲,留待大家自己体验😎Pan Seared Foie Gras 香煎鹅肝多士,香浓可口,除一般食法外,餐厅更配上日式栗子蓉加上日本白本菇与及yogurt雪糕作伴碟,卖相十分讨好,一齐食用可以解腻之余更能令层次更丰富Lobster tail with Truffle Oil 小龙虾外层涂上黑松露,再 简单的微微煎香,已经能带出本身龙虾既馥郁芳香,无需多作花巧,而旁边亦有无花果调出黎既酱汁,每一啖之间能够清新一下味蕾New Zealand Lamb Rack

Amuse Bouche

另外配上一些烘过既餐包,都唔错~非常得意咁用个麻布袋装住😆

Surprise dish

Pan Seared Foie Gras

Lobster tail with Truffle Oil

New Zealand Lamb Rack
餐厅用上煎与焗的方式去处理羊扒,先焗至里面接近3成熟,再煎香外层,令到羊扒能做到外面脆且香,里面腍而软既感觉,而且餐厅用上高级的羊扒,肉味十足而不会臊,再加上薄荷酱、北海道南瓜片及酒浸小梨子,十分适合佐肉

Sesame Ball & Mignardises
传统芝麻球配上抹茶雪糕、焦糖爆谷及朱古力片,厨师精心既铺排点缀咗呢个甜品,除味道外更加是眼睛既享受,十分精致

最后以一些法式糕饼作结,包括杏仁菠萝小蛋糕及香格朱古力挞,再配上一壶花茶,去完结今日既一场美梦....