2024-02-23
去新加坡必食天天海南鸡,鸡肉嫩滑又抵食。喺香港圆方,都有间天天海南鸡。餐厅走中高档路线,环境舒适,装修设计有心思。除左南洋菜式,仲痈好多特色中菜,好似最近爆红既鸭屎香柠檬茶/手打香水柠檬茶。餐牌有列出十大招牌,每样睇相都好吸引。我地两个人叫左两个主菜加一个汤饭,全部都好大份,仲有个炉热住。古法肉骨茶有别于马来西亚常见,汤底深色、药材味浓既肉骨茶,呢到系新加坡式,汤底较清,淡淡古椒香,猪肋骨好软嫩,仲有猪肚、支竹、豆卜作配菜,个汤清清地好好饮,加上近日天气冻,瞬间比我地清晒。老街坊牛筋牛腩牛腩偏瘦,但唔干柴,牛筋都够腍,好入味,但食完又唔洗狂饮水。龙虾汤炸鸡油锅巴鸡油炸米同海鲜粒系上枱时,喺客人面前放入汤,龙虾汤好浓,有带子、虾、龙虾粒,炸米仲有少少脆,但鸡油味就唔觉有。不过单系个龙虾汤都已经好正。埋单每人2百几,食到捧住个肚走,好满足。下次再试下其他菜式。
古法肉骨茶
老街坊牛筋牛腩