2023-01-30 580 浏览
放假去咗圆方睇戏,商场系有好多餐厅,不过就冇乜边间特别想食。买完戏飞见到隔离有间餐厅排晒队,店名叫「Alimente」,原来同戏院系合作伙伴🎬,提供唔少优惠。呢度设有堂食座位,不过客人要先到收银处点餐,但落单后系有店员帮忙送餐的。餐厅服务无得顶💯,每一位店员都好有礼貌,态度直头系专业。例如收银店员会细心介绍优惠,座位区𠮶边就主动收拾同执位上菜,关心客人需要,并且好友善咁倾吓倾。留意番,餐厅不设服务费!餐厅定价喺呢个商场来讲,绝对算系性价比高。主菜平均都系百几蚊就有交易🍽,晚市加$30可升级做套餐。香茅春鸡配烤菜及薯蓉($128),🐔春鸡的确唔大只,不过都几好肉,对得住个价钱。鸡肉肉质唔嚡,并散发出微微香茅香,另外亦可沾烧汁。伴菜方面亦唔失色,🥔薯蓉份量多,口感绵滑;而烤菜亦够多款式,有三色椒、茄子、蕃茄仔同露笋等。海鲜冬阴蕃茄意粉($128),🍝意粉新鲜热辣炒起,面条几弹牙,海鲜方面都足,包括有青口、虾、鱼柳同鱿鱼等。但酱汁就有啲不似预期,因为蕃茄味太突出🍅,盖过冬阴公香,只得辛辣。香辣鸡翼($48),鸡翼一客有五只🍗,口味有少少似水牛城酸辣风🌶,所以食落都几开胃。虽然鸡翼炸皮淋上酱汁
海鲜冬阴蕃茄意粉
香辣鸡翼
香辣鸡翼($48),鸡翼一客有五只🍗,口味有少少似水牛城酸辣风🌶,所以食落都几开胃。虽然鸡翼炸皮淋上酱汁变得唔脆,但影响不大;鸡肉肉质嫩滑,又肥美。
田园沙律
套餐包餐汤或沙律以及饮品,🥗田园沙律菜几新鲜,酸汁唔会过火。我钟意佢有粟米,甜甜哋;而青瓜就好爽脆。
西兰花菜汤
是日餐汤呈绿色,我估系西兰花菜汤🥦,虽然未到好浓稠,但菜味都算显著。另外仲附送一块餐包。
果茶
餐饮要咗果茶🍊,饮落系室温,无被冰沟淡,味道偏甜少少,不过茶底唔涩。
朱古力布朗里
朱古力布朗里($42),衬戏院入面可以食番嘢,🍫我哋嗌咗Brownies睇戏时食(得小卖部同佢嘅食物先可以拎入戏院)。甜品切成一口大小,朱古力味香浓,又带啲蛋糕嘅口感,最紧要系唔痴牙。
讲返餐饮优惠,凭即日戏票可享套餐85折或免费升级做套餐🈹。就算唔睇戏,晚市嗌主菜套餐亦可享一份意粉/饭餐半价。点样最抵食?可以直接问店员🤣,佢哋好好人、乐意解答。
总括嚟讲,呢间系圆方睇戏必食嘅餐厅🍽,除咗有优惠同抵食之外,食物味道其实都唔差,环境亦不过不失。最后,我从多方面都感觉到餐厅用心经营,系值得支持嘅💪。
香辣鸡翼
果茶