自身情况属于甚少外出用餐,没有团购基本不可能在中价位餐馆用餐,随行基本附带65+家人乙名,首重于性价比、次重环境食物健康。是次团购于某网站购入,99=160现金劵,共购两张,叫了六款食物,共计361元,加一再加12蚊茶钱,400有找。预约星期三晚上6:30,约6点25分到坐,到坐时人数不多,这里先赞一下,排位睇黎应以先后次序安排,我地落坐系卡位,走既时候餐馆未满,但客人坐的几乎全属卡位,似无特意留坐的行为。点餐既时候,基于职业习惯,甚为喜欢他们的餐牌和餐纸,可惜只有些老上海的字款和招牌,如果再加一点老上海风格的人物插画感觉更好。由于身体问体,近日虾蟹酒之类食物不能点,还好上海菜选择不少,基于现金劵的320考量下,我们最终选择了六道菜:1.上海小笼包 4个36元上海餐馆既优先选择,虽然餐牌上无标推介,不过价钱相宜就叫左,可惜⋯⋯皮系簿既,汤汁唔会太油,但肉一D都唔香,汤汁唔够热,一般酒楼水平,不属于期待级别,不推介。2.鳝糊粗炒呢道菜未上既时候,家母就四处乱瞄侍应递送既菜式,当时佢好兴奋地同我讲,人地碟粗炒好靓好大碟,而等左一阵,我地道菜上台,望上去一样好靓好大碟,我本人唔系特别钟意食鳝

1.上海小笼包 4个36元
上海小笼包

2.鳝糊粗炒
鳝糊粗炒

呢道菜未上既时候,家母就四处乱瞄侍应递送既菜式,当时佢好兴奋地同我讲,人地碟粗炒好靓好大碟,而等左一阵,我地道菜上台,望上去一样好靓好大碟,我本人唔系特别钟意食鳝既,因为多骨,但系都食过大排档之类,知道鳝可以好香好好味,但呢碟所谓既鳝糊粗炒,就既唔香亦唔好食,而佢同时系一碟粗炒,上海粗炒,所以佢系我眼中,只系一碟索价92元既油腻粗炒一碟,如果佢鳝香好食,我完全可以接受佢多油,然而⋯⋯

3.北京炸酱面
北京炸酱面
弹咁耐又赞返个先,都系我去呢类店钟意叫既一款菜式,简单实惠,拉面口感非常不错,不过如果想两人分既要技巧少少,因为佢系捞面风,你好难分开个团面,给果有下次既,我想我会拣叫两道北京炸酱面,口感同味道都令人满意!

4.砂窝云吞鸡
砂窝云吞鸡 一位52 一例176
份量令人满意,汤既鸡味浓郁,两小块金华火腿明显出晒味,单点一位两人分就好够,因为入面既野基本各1-2件。

5.糖醋鱼块
糖醋鱼块
呢道菜系挣扎左好一轮既⋯⋯本来想嗌松子鱼既,但计左N耐之后,都系比176既价位劝退~事实上,根据上面几道菜既情况,我认为呢间菜馆师傅既技术系有一定水平既,但材料真系拖累晒,鳝糊唔够新鲜唔够香、小笼包猪肉又唔够香,呢道鱼块呢,虽然都关师傅事,因为外皮太软,但最紧要系入面D肉一样咁软而且系无香味,简而言之就系雪到死晒,完全系度食汁同食洋葱,家母表示D鱼软到无牙都食得,有需要人士我会作为特供推介⋯⋯无鱼味、无口感、但汁极浓、无牙都食得!

6.香蕉高力豆沙
香蕉高力豆沙
呢度有个小插曲,一般黎讲你叫晚餐都系一次过叫,又唔系茶餐厅叫奶茶⋯⋯咁我地直落六道菜,侍应就问高力豆沙系唔系一齐上,咁我谂住一般高力豆沙都需时不短既,不过呢次话晒五道菜,咁就谂住佢问得就应该有得适时后上既,结果佢系叫我自己因住时候再叫⋯⋯我唔系想投诉侍应态度或者服务,只系我觉得后上甜品呢样野真系比较基本既一个服务,所以比较意外咁提一下呢样野,希望佢地老板考虑下系POS系统搞搞佢⋯⋯

然后讲返道菜,系我今日用餐最推介既一道菜,口感非常好,蛋香浓郁,中间既香蕉差少少,但豆沙甜度虽高,但胜在份量少,不会过甜,个人强推!

最后提下服务,冲茶埋单速度理想,上菜速度超神,落单不足5分钟全上。
2018-08-22
用餐优惠