2022-07-23
依家都仲未有机会出国去吓旅行,就只好玩吓啲本地游解吓闷,早前就喺抽到旅发局搞嘅「赏你游」,呢日就喺跟个本地团游吓港九,而最吸引喺午餐安排晌酒店食个半自助午餐,比起食啲一围围嘅团餐安心少少。而用餐地点就喺「海景嘉福酒店」嘅「海景咖啡廊」(Cafe on M),无谂过佢哋会做团客,听导游讲,都喺疫情关系作出嘅尝试,而小弟好多年前就曾经嚟食过下午茶,印象喺唔错嘅,话晒都喺5星酒店嘛。咪睇啲环境相好似好爆场,话晒净喺我哋嘅团都成60几人啦,不过,旅行团安排得几好,同行嘅团友嘅会坐埋一枱,唔理你一个人报,定两个、四个报,总之就唔会跟陌生人搭枱,而且,编好晒枱号,对号入座就得喇。其实,餐厅嘅用餐区分好多个区域,我就觉得近酒店大堂嘅一边就最好,因为够晒开扬。如果有得拣,我都想坐出嚟,既人少啲,无咁聚埋一齐,空间感又强啲。我哋就叫免费嚟食一餐,如果一般客人嚟食又点计呢?沙律、冻肉、餐汤、面包、甜品及饮品全自助,主菜就5拣1,有肉、有鱼、亦有素食,均一价$208 + 10%,酒店嚟讲都算唔贵喇。到周六、日、公众假,就做番全自助餐!因为只喺沙律、冻肉、餐汤、面包、甜品喺自助,加上又喺午餐,所以,唔好期望会
先介绍呢部份,半圆形嘅食物枱就放有两款沙律菜、近10款配料,以及5款酱汁,后面就有啲生果,唔想烦嘅,餐厅提供4款预拌好嘅沙律:薯仔沙律、意粉沙律、藜麦沙律、苹果乳酪沙律。冻肉部份就有烟三文鱼、巴马火腿、杂锦冻肉拼盘,所以,样样都执啲,可以砌出份极丰富嘅头盘。 呢一道就喺小弟嘅大满贯头盘,应该样样都有啲,拌沙律菜就拣啲黑醋搭柚子沙律汁,够酸活清新,又洒咗好多烟肉碎同芝士粉,夹埋啲烟三文,当然咸香好食啦。而其他食材,都一样唔错,好似啲巴马火腿呀、苹果乳酪沙律呀,都好好味,加埋啲藜麦沙律,有营兼。 餐汤、面包
餐汤方面,就只有一款:意大利杂菜汤,面包就有两款,都喺比较欧陆式嘅,而晌另一边甜品枱附近,就有多款甜嘅丹麦酥,所以,又夹咗啲一齐跟杂菜汤享用。 当然,你睇见呢个餐汤配面包嘅组合,唔喺得我一个人食,而喺同老婆共享。佢就大赞个餐汤好饮,得确用料丰富,汤味酸香鲜活,掂㖞;而欧陆式面包够咬口,富麦香,丹麦酥亦好酥脆,甚富牛油香,伴汤一样唔错。 香煎海鲈配蒜蓉柠檬牛油汁
老婆一眼就相中海鲈,因为佢喺偏食红肉者,鱼类或海鲜就啱晒佢。碟煎海鲈卖相简单,但胜在做得有水准,外皮劲香脆,鱼肉却嫩滑细致,甚有鱼味,配上呢个香滑嘅蒜蓉柠檬牛油汁,更能提升鱼嘅鲜甜味,老婆食完真喺赞不绝口。每道主菜都伴有扒蕃茄、法边豆、薯蓉,其实,净食道主菜都好够饱。 煎羊扒配青葱迷迭香汁
难得有羊扒菜式,就梗喺拣佢啦,由于喺「团餐」关系,一下子要出大量主菜,所以,侍应送上菜式时都讲明一致先做到五乘熟,有需要先再帮忙「加煎」。五乘熟就啱晒我啦,一客有两大件羊扒,份量非常之够,落刀已感受到啲肉质有几软腍,煎得啱啱好,外层有微微焦脆,里面色泽保持嫩红,却唔会渗出半滴血水,而膻味唔太重,沾上青葱迷迭香汁,食味一流。 甜品
甜品嘅选项唔太多,可以一次过讲晒出嚟:泡芙、美式芝士蛋糕、桂花糕、迷你杯子蛋糕、红枣桂圆糖水、面包布甸、豆腐花,款式唔算有特色,叫做样样都有啲。然而,亮点就晌转角另一边,因为餐厅有供应「哈根大师」雪糕,放得满满嘅一冰柜内。 饮品
如所有自助餐,餐饮都喺自助,就放晒晌入门口位,不过,就无咩选择,咖啡、红茶、柠茶、柠水,喺咁多。有杯咖啡俾我,伴吓甜品,我都OK架啦。 虽然话 甜品唔喺咁多款式,亦喺比较大路嘢,但试得几多得几多,先嚟第一碟喺5款小蛋糕。当然最钟意喺朱古力芝士蛋糕同桂花糕,因为前者晌浓郁嘅朱古力味之下渗出芝士嘅咸香味,有啲层次,而后者则带有好清香嘅桂花味,质感够挺唔会太削,入口清凉。 最后一击,就梗喺进击「哈根大师」雪糕啦,拣咗两款口味:蜜糖香桃及抹茶,两者都好正,尤其前者,甚具桃香,质感柔滑,再伴一伴少少面包布甸,夹埋啲雪糕一齐食,确喺令今餐完美作结。 今餐基本上都差唔多试匀所有嘢,其实,我自己就比较钟意食半 自助餐多过全自助餐,因为,始终都食唔得晒所有嘢,半自助嘅话就比较啱啱好,相对价钱又会平好多。