2021-12-14
上网睇呢间日本餐厅系土瓜湾都几出名咁,于是就同女朋友入去试吓。嗌左花锦鱼生丼$188: 有只生蛋放左系面,然后捞埋其他配料一齐食,食落去好香蛋味,而且再配埋啲角切刺身一齐食,层次感更加丰富!材料较为特色啲嘅系蟹膏豆腐+右口鱼边,平时出面都唔容易食到蟹膏豆腐,食落去好重蟹膏味,而且好绵好滑!左口鱼边就听得多,估唔到右口鱼边更加突出!食落去入口即融,而且好香油脂味!呢碗丼真系必嗌!另外女朋友就嗌左梦之丼$298:帆立贝有2粒,而且我粒得黎,又好鲜甜!隔离有个柚子醋,侍应会建议食客先饮啖柚子醋,然后再食粒帆立贝,味道更加鲜甜,易入口,海胆亦好新鲜,完全无苦涩味!虽然牡丹虾个虾头无乜虾膏,但虾肉好新鲜好大粒!!有样食材比较特别,就系三文鱼蓉,师傅系表面轻轻灼过,而且食落去口感好特别,有啲𡁻口,又会入口即融!所以呢个丼必嗌!价钱绝对对得住个质素!之后嗌左小食,矶烧鲍鱼配肝酱$68: 鲍鱼好弹牙好新鲜,温度微暖,而且再配埋个肝酱食,更加易入口!师傅切到一片片,方便食客易入口。矶烧北海道珍宝帆立贝$68: 帆立贝size非常大粒,所以师傅要一开六,上面轻轻烧过,再夹埋脆脆嘅紫菜一齐食,真系好满足好夹
矶烧北海道珍宝帆立贝$68: 帆立贝size非常大粒,所以师傅要一开六,上面轻轻烧过,再夹埋脆脆嘅紫菜一齐食,真系好满足好夹!小食黎讲真系做得几出色。
再嗌左啲刺身,深海池鱼$78/2片,赤贝$68/1只,池鱼好厚切,鲜味十足,但由于本人唔系成日食池鱼,所以唔系好识得分池鱼嘅味的如何,但的确系新鲜好味嘅赤贝好爽口好新鲜,而且师傅一条条轻轻界过赤贝,令食客食落去更有层次感,食落去更有鲜味!
最尾,由于觉得右口鱼边唔系成日食到,都忍唔住嗌左2件右口鱼边寿司$48!因为真系做得好出色,所以有兴趣黎呢间餐厅嘅朋友一定要嗌右口鱼边寿司试吓!系出面唔容易食到架!