2019-10-30
作為土瓜灣之友,近宋王臺嘅呢間《HeySoNuts》一開張嘅時候梗係已經試過啦!呢間餐廳由幾個後生仔合力營運,揉合咖啡、西餐、新派甜品,務求將創新元素呈現喺食客眼前。仲記得開張冇耐,佢哋已經儲落不少名氣,嗰陣最出名嘅就係咖啡、窩夫同棉花糖奶凍,好多人慕名而來就係為咗打個靚卡📸呢晚難得朋友特登過嚟土瓜灣,梗係要招呼佢食吓好西。咁耐冇嚟,餐牌都轉咗,好似一本書仔咁,入面又有好多靚相。多咗好多菜式,真係要嚟多幾次先試得晒😛Dirty ($44)髒髒咖啡前幾次嚟都冇試過呢到嘅咖啡,偏偏咖啡就係佢哋嘅招牌,今次點都要試一試😜latte, cappuccino呢啲就好常見啦,我就叫咗呢隻髒髒咖啡~原來都係latte底,不過雖然係凍latte,但係係冇用到冰架!所以唔會話啲冰溶咗會整淡杯咖啡😉Guacamole salad w/ slow cooked salmon ($119)慢煮三文魚牛油果沙律呢個比較特別嘅位係三文魚係慢煮過嘅,令到肉質軟腍柔滑,好好食👅新鮮生菜加入guacamole,好味得嚟又健康🥗Homemade pancetta spaghetti w/ mild pommery sau
呢晚難得朋友特登過嚟土瓜灣,梗係要招呼佢食吓好西。
Dirty
髒髒咖啡
慢煮三文魚牛油果沙律
新鮮生菜加入guacamole,好味得嚟又健康🥗
自家製煙豬腩肉芥末籽醬意粉
呢隻煙豬腩肉由餐廳煙燻過,帶好香嘅煙燻味;肥瘦均匀,而且咬落唔係好韌👍
意粉用芥末籽醬炒成,味道辣辣地。
另外,佢哋仲有隻喇沙意粉,應該都會特別!
Mac Nuts Burger w/ french fries
手打西冷牛肉原隻大蘑菇配薯條
牛肉係佢哋自家製、自己手打嘅,夠晒牛味,啖啖都爆汁!
大蘑菇就點整都咁好食啦,夾埋喺個包入面又唔會覺得特別heavy喎👍👍
漢堡包邊整到脆身,very good 🤤
Dirty soufflé pancake w/ caramel banana
自家製髒髒比利士朱古力醬日式梳乎厘鬆餅配焦糖香蕉
最後就食甜品喇!叫咗呢個無論賣相定味道定口感都一流嘅梳乎厘班戟✨
香蕉表面有層焦糖,脆脆的甜甜的,好食。
比利士朱古力醬淋滿喺班戟上面,再灑上可可粉,食完真係要抹嘴,會食到個口「髒髒」的😂
朱古力醬唔係死甜嗰隻,而係帶點苦味、朱古力味好香濃嗰隻,鍾意朱古力嘅朋友千其唔好錯過🤤
梳乎厘班戟整得十分出色,空氣感十足,質感軟綿線;蛋香好濃。
真心,同日本嗰啲過江龍有得揮😏
另外佢哋嘅窩夫、麻糬窩夫同十分出名,大家嚟到都不妨試下👍