2024-11-02
朋友之前发现土瓜湾有间平价串烧店,谂住带我去食,今日大家终于有时间可以去吓,平时好少嚟到崇洁街原来都开咗好多餐厅。呢间餐厅啲串烧真系好平,大约10几蚊就食到,最正系有啲特式串烧可以试吓。食完串烧大家谂定去附近再食甜品🤣。蒜蓉粉丝花甲花甲清洗得好干净唔会有沙,加埋蒜蓉同粉丝不知不觉食咗好多。蚝仔旺菜粉丝呢道菜好有诚意比埋个炉你热住个蚝仔粉丝,蚝仔份量好多,连埋旺菜一齐食口感好丰富。鸡肉嘅串烧我哋点咗鸡肾、鸡软骨、大葱鸡肉,串烧全部点咗少辣,鸡肉好嫩唔会烧到好干。牛肉类牛舌、安格斯牛肉,牛肉方面烧得啱啱好,好香嘅牛味,牛舌好爽口,安格斯好腍。纽西兰羊架羊架好大只烧到好惹味,肉质好腍一啲都唔韧,唔会太大羊膻味。猪肉类豚肉明太子卷平时好少食到呢啲好有特式嘅串烧,豚肉夹咗明太子食落辣辣地,仲有明太子嘅咸香味道好夹。豚肉泡菜卷加咗泡菜系入面口感好爽脆,酸酸辣辣好开胃。蔬菜类烧露笋好爽脆、烧秋葵外皮好脆咬开好湿润。烧蒜蓉茄子口感嫩滑,食落好浓郁嘅蒜味,再加咗少少辣椒好惹味。烧日本豆腐好少食到烧豆腐,鲱皮外脆内软,咬开豆腐里面好嫩滑,好浓嘅豆香味。烧豆腐皮京葱芫茜卷呢款串烧好有惊喜,以为烧到好干,点知
食完串烧大家谂定去附近再食甜品🤣。
蒜蓉粉丝花甲
花甲清洗得好干净唔会有沙,加埋蒜蓉同粉丝不知不觉食咗好多。
呢道菜好有诚意比埋个炉你热住个蚝仔粉丝,
蚝仔份量好多,连埋旺菜一齐食口感好丰富。
羊架好大只烧到好惹味,肉质好腍一啲都唔韧,唔会太大羊膻味。
豚肉明太子卷
豚肉泡菜卷
加咗泡菜系入面口感好爽脆,酸酸辣辣好开胃。
烧露笋好爽脆、烧秋葵外皮好脆咬开好湿润。
好少食到烧豆腐,鲱皮外脆内软,咬开豆腐
里面好嫩滑,好浓嘅豆香味。
呢款串烧好有惊喜,以为烧到好干,点知个豆腐皮加咗酱汁嚟烧,食落好湿润,再配埋京葱同芫茜食落味道好夹,爽脆嘅口感。
外皮烧到外脆内软,咬落去好多肉汁。
面包烧到外皮好松脆,搽咗啲蜜糖好好食。
烧海虾、烧鲜鲍鱼、蒜蓉烧鲜日本生蚝、多春鱼
海鲜好新鲜,海虾爽口弹牙,鲍鱼以为烧完好硬,点知好易咬开仲有鲍鱼嘅肉汁,生蚝好鲜甜唔会有腥味,用咗日本蚝好肥美。
外皮烧到金黄色好松脆,馅料好多一咬开好多肉汁。