平时好日都唔去一次土瓜湾嘅我,前日因为去探朋友先发掘咗呢间位于启岸嘅日系西餐,网上介绍佢哋系用前米之莲法国厨师嘅团队,大有来头👀 试咗佢个lunch set,嘢食性价比都几高,而且环境装修都几骨致,好啱同闺蜜或伴侣嚟食倾吓偈😌我哋见有枱食紧呢个劲打卡able嘅前菜,好吸引所以都嗌咗🤭 佢系由好几块油甘鱼刺身卷成一朵花而成,面头仲有啲柠檬爆爆珠,成个口感好丰富,而且酸酸哋仲可以解到油甘鱼嘅油腻感添!我哋跟住嗌咗啲set系包餐包、汤同沙律嘅。沙律新鲜,加咗唔少藜麦,几健康;而汤系甘荀汤,几浓郁;而最好味都系个包😋 用上芝士餐包,劲香芝士味,新鲜出炉热辣辣,好松软👍🏻 再配上餐厅自加制嘅海苔牛油,超级夹呀😆成块肉眼扒大过我块面🤓 我哋嗌咗medium,除咗少少筋位,几乎成块扒都好软腍,煎得刚好,仲有唔少肉汁!而且烤杂菜份量都唔少,有薯仔、秋葵、鸡髀菇等,种类都几多🤪另外,仲嗌咗个龙虾汁意粉,意粉煮得好弹牙,龙虾汁好浓郁,捞咗大量樱花虾,令到每一啖都好有口感😋 而虎虾轻轻烤过,食落有炭香味,而肉质弹牙,很不错👍🏻而最后一个main系烤鲈鱼,鲈鱼外皮烤得几香脆,海鱼肉质较结实,点上龙虾汁鲜味大增

香茅柑橘柠檬油甘鱼刺身

餐汤/餐包/沙律

美国谷饲肉眼配烤杂菜配荷兰汁

龙虾汁烤虎虾扁意粉

香烤鲈鱼配龙虾汁、藜麦、茴香沙
而最后一个main系烤鲈鱼,鲈鱼外皮烤得几香脆,海鱼肉质较结实,点上龙虾汁鲜味大增,配上烤薯角同藜麦,系一大健康之选,适合on diet人士😌

另外,仲嗌咗两杯特别口味嘅热茶,分别系奇趣曲奇果粒茶同埋紫玫瑰花茶,两者虽然只系茶包,但绝对唔淡,特别系紫玫瑰花茶,好重玫瑰味🙌🏻

Soulgood巴斯克芝士蛋糕
最后最后,仲要介绍吓佢呢度有个期间限定嘅联乘活动!只要嗌咗set就可以用$108加购人气网店 —— soulgood bakery嘅巴斯克芝士蛋糕🍰,我哋试咗个士多啤梨夹心味,内里果酱酸酸甜甜,仲几浓郁,就算食饱咗再食都唔会太腻😜

香茅柑橘柠檬油甘鱼刺身
餐汤/餐包/沙律