2023-07-26
🇭🇰✨土瓜湾西日Fusion餐厅自从屯马线开通后,土瓜湾嘅交通方便咗唔少,亦陆陆续续有朋友搬入土瓜湾住,所以今次同朋友聚餐就拣咗佢屋企附近嘅新商场启岸入面一家主打西日FUSION菜式嘅餐厅。我哋贪佢环境舒服,楼底高、有落地玻璃、枱与枱之间嘅空间好大,而且食客唔多,方便倾计。枱櫈都用咗唔同深浅嘅绿色,有草绿色、牛油果绿、墨绿色等,畀人好chill嘅感觉💚happy friday饮杯嘢都好适合🍸。而佢哋嘅料理都好精致及别出心裁,选用日本当造食材,配以西式嘅烹调风格,仲不时因应季节变迁转换menu,畀食客一种新鲜感。① 餐前面包🔹意大利芝士软包稍微烘过,入口微温香软;紫菜牛油非常有惊喜!第一次食紫菜牛油,两者非常夹,质感香滑细致,平时唔搽牛油嘅我都食哂。② 餐汤 - 甘荀汤🔹口感顺滑没有甘荀渣,味道香甜,就算唔食甘荀嘅人都可以接受。③ 特盛海鲜釜饭 $248🔹釜饭为招牌菜式之一,店员介绍话转咗几次menu呢道菜仍然系到!饭面铺满多款时令空运的海鲜及刺身,例如海胆、带子、虾、三文鱼籽及鱿鱼。釜饭选用咗日本新潟米,光泽饱满、入口软糯,加入龙虾汤一齐煮,鲜味十足。④ 龙虾乌冬 $288🔹波士顿龙虾
✨土瓜湾西日Fusion餐厅
我哋贪佢环境舒服,楼底高、有落地玻璃、枱与枱之间嘅空间好大,而且食客唔多,方便倾计。枱櫈都用咗唔同深浅嘅绿色,有草绿色、牛油果绿、墨绿色等,畀人好chill嘅感觉💚happy friday饮杯嘢都好适合🍸。 而佢哋嘅料理都好精致及别出心裁,选用日本当造食材,配以西式嘅烹调风格,仲不时因应季节变迁转换menu,畀食客一种新鲜感。
① 餐前面包
② 餐汤 - 甘荀汤
③ 特盛海鲜釜饭 $248
④ 龙虾乌冬 $288
🔹波士顿龙虾肉已经拆哂肉,方便食用,新鲜龙虾爽弹啖啖肉;乌冬爽滑烟韧,挂满creamy清爽嘅豆乳汁,葱油及爽脆嘅樱花虾增添香气同口感。
📍 KAKU
土瓜湾马头围道63号启岸1楼11号舖