2024-08-08
话说前一个星期五晚去咗土瓜湾下乡道一间名叫云南一线食小笼包同担担面,食到一肚火,食物水准差又乱计钱,于是想话去八方小笼包回味吓佢地嘅小笼包,一到埗..... 唉..... 可惜..... 原来已转手!呜呜呜呜..... 佢地嘅碗仔翅用料足! 边到仲有足料碗仔翅哟!行去八方小笼包途中,见到哩间新开嘅意蚝屋,Menu 上竟然有生蚝供应! 土瓜湾哩区唔多餐厅有蚝供应,而且系哩D老区旧楼林立嘅地方售卖生蚝系一个勇敢尝试!记然想去八方但又消失咗,咁就推门入去会一会哩间意蚝屋,睇吓水准如何如何!点咗红白二汤,忌廉汁烟三文鱼蘑菇天使面,黑椒汁板烧黑椒牛肉眼扒,蒜茸焗生蚝2只.优点:1, 忌廉汤同罗宋汤味道浓郁,唔系D低质水汪汪劣汤.2, 土瓜湾哩区西餐厅不少,但有天使面,螺丝粉同长通粉同时提供嘅餐厅系零 (可能我未发现,有的话烦请通知!),单凭哩点意蚝屋已经加分! 再加上沾上忌廉汁配天使面惹味,份量亦无偷工减料,价钱又唔太贵,足以令我会再嚟帮衬.3, 上次食扒又系食到一肚火! 果间太子金翠果份所谓杂扒偷工减料又贵又水准差! 简直腊鸭! 眼前嘅肉眼扒,无块热辣辣铁板都好过佢,价钱又系金翠一半,牛扒口感
优点:
1, 忌廉汤同罗宋汤味道浓郁,唔系D低质水汪汪劣汤.
3, 上次食扒又系食到一肚火! 果间太子金翠果份所谓杂扒偷工减料又贵又水准差! 简直腊鸭! 眼前嘅肉眼扒,无块热辣辣铁板都好过佢,价钱又系金翠一半,牛扒口感松软,切大旧D放入口都唔会话韧,黑椒汁有少少黑椒味少少辣少少甜,唔系一味黑椒味,夹自己口味,金翠即时被比下去,
永不超生.
4, 蒜茸蚝鲜嫩,生蚝上放上点油令入口更嫩滑! 推介!
5, 冷气足!
缺点:
1, 门口无位泊车.
2, 唔近地铁交通唔太方便.
3, 晚巿D服务先会好D咩? 何解晚巿要俾加一?
4, 餐汤份量不足.
5, 天使面嘅忌廉汁同蘑菇份量同样不足,QR Code 落单,要求多汁又无得选,所以唔太欣赏 QR CODE 落单.
6, 店舖环境唔系好大,所以座位有限.
八方小笼包嘅碗仔翅,虽然份量唔多,但入面真系有鱼翅㗎! 如果有街坊网民知道新店地址麻烦留个言啦!