2024-05-02
土瓜湾寻找隐世美食,在长宁街这条小街上,这一家「天神食堂」在门口你已经被餐厅嘅环境吸引住,首先门口有个小小嘅吧枱,可以睇住门口街景食嘢几有feel,望入餐厅里面,你会被佢嘅大大小小布置迷惑咗,有一比一嘅蜘蛛侠、墙上用粉笔或满图画、好多唔同种类嘅Figure、仲有一间房有富士山嘅影像陪住你食饭,所有摆设都系老板嘅私人珍藏🫶小店主打各式各样的日式美食,而且以这样的质素价钱亦非常相宜,老板重会吼你食食吓饭行出嚟同你倾偈,介绍吓啲嘢食点样制作,叫你俾吓意见,甚有人情味,这样维系与顾客之间嘅关系,非常唔错👍🏻🐙▪️章鱼小丸子自家制作,粉浆厚薄适中包住烟靭嘅章鱼,重点系酱汁都用上师傅特制的烧汁和明太子蛋黄酱,再加上海苔和芝麻,非常美味,将这到小食变得不平凡🥚▪️玉子烧 即叫即制,热辣辣上枱,玉子香滑得来带点厚实,口感非常好,调味当中加上鲣鱼汁,令到玉子更加充满蛋香更鲜味🍯▪️杂锦天妇罗天妇罗用上龙趸和左口鱼裙边真系第一次试,首先脆桨薄而香脆,完全没有油腻感,龙趸是新鲜货色,调味只要轻轻沾上海盐就能带出鱼鲜味,而左口鱼裙边充满鱼油香,再食埋香甜的南瓜、番薯,完美的组合🍢串烧亦做得甚有水准👍🏻👍🏻▪️薄烧鸡皮
🐙▪️章鱼小丸子
🥚▪️玉子烧
🍯▪️杂锦天妇罗
🍢串烧亦做得甚有水准👍🏻👍🏻
▪️薄烧鸡皮~原块新鲜鸡皮烧至又薄又香脆
▪️烧白鳝~食得出好新鲜爽口又弹牙
▪️鸡肉棒棒配日本蛋~自家制手打口感爽脆,充满鸡肉和软骨的味道,再沾上日本蛋和烧汁,好美味
🥩▪️烧封门柳
牛肉五成熟左右,食落肉味超浓和Juicy ,而且有咬口,沾上海盐更加鲜味
🐷▪️厚切猪䯃滑蛋丼丼饭
精彩之作,猪䯃厚切再炸香,脆浆薄薄一啲都唔油腻,猪扒肉质软腍腍又有弹性,边边仲有脂肪位,烧汁调味适中,再配合洋葱滑蛋和日本珍珠米,甚有日本家庭风味,好味得令人一口接一口
🍫▪️特浓朱古力心太软配雪糕
甜品绝对唔可以错过,老板之前做西餐,所以甜品都系呢度嘅强项,心太软觉得外脆内里完全流,浓浓朱古力味道,而且唔太甜,配上云呢拿雪糕、Crumble 碎和鲜忌廉,完全系高级西餐厅嘅水准
🍹▪️水蜜桃梳打Highball
酒味不算太浓,充满水蜜桃的香气和味道,清甜唔太甜,容易入口,感觉清爽
🧉▪️朱古力咖啡
唔想饮冻嘢,呢度仲有好多款唔同咖啡,啱晒我依啲咖啡友,这杯朱古力咖啡几香滑,带阵阵朱古力香味