2022-11-24
今日我地去左土瓜湾一间cafe朝圣呀, 当然系唔饱嘅, 咁啱附近有间bookmarked米线, 梗系Go for it!!! NOT BEHIND!!! 🤭由汤底开始逐样逐样拣: 汤底>面底(米线, 红薯粉, 米粉) >辣度(唔辣至大辣任君选择😂), 然后到抵食自选配料肚饿d嗌多几款都唔肉赤.🍜特浓新鲜蕃茄汤x红薯粉x中小辣x猪软骨x卤水大肠CS!! 汤底会唔会超多蕃茄🍅🤩👍🏻, 浓香猪骨base汤底每日新鲜熬制, 即刻呷几啖先. 平时食得米线多, li度有健康红薯粉点可以错过?? 仲要比米线更加滑捊捊同索汤底味道呢, 红薯粉食落有甜味ga. 由于店家都好细分个辣度所以我拣中小系exactly啱哂我口味, 要辣, 但唔想喷火辣🔥🌶️.•猪软骨&卤水大肠都食得出店家嘅用心制作, 猪软骨劲易咬, 大件抵食; 猪肠腍软干净.🍜招牌酸辣汤x红薯粉x 秘制腩肉x 肥牛 x 猪红3𩠌嘅红薯粉面头放满配料, 份量perfect又好味.🌋贵缘鸡丝火山其实之前喺fb gp见到有人order过好吸引, 我地拣li个鸡丝火山真系特别, $27好大座”山”, 无估到街坊小店都会有咁打卡able嘅
🍜
🍜
招牌酸辣汤x红薯粉x 秘制腩肉x 肥牛 x 猪红
3𩠌嘅红薯粉面头放满配料, 份量perfect又好味.
🌋
贵缘鸡丝火山
其实之前喺fb gp见到有人order过好吸引, 我地拣li个鸡丝火山真系特别, $27好大座”山”, 无估到街坊小店都会有咁打卡able嘅菜式, 巨多鸡丝, 加埋秘制辣🌶️酱特别有四川风味. 本身个汁都调得好好味, 劲推介2个人一齐食happy sharing.
🐷
蒜泥白肉肉
蒜泥白肉肉
豆浆
另一推介小食, 蒜泥加左辣汁所以有色, 好惹味.