📌 Tanuki Coffee - 土瓜湾马头围道63号启岸地下18号地舖🗓(17/7) 星期日 ⏰ 下午1点左右 💈特式:今日开始打风及天气不稳,加上一出门口就开始落雨,所以都唔想去太远揾食,就系屋企附近揾食算,行过呢间由Error 193开嘅Tanuki Coffee,因为平时都几多人,所以就一直无去试,今日经过见人唔多,就去试一试佢。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:网上有传餐厅最近同另一香港著名饮食集团「隐町」合作,所以各方面质素都有所提升,我今日就特意每款唔同食物都试下,睇下系咪网上讲到咁好,而家等我同大家讲下🦝☕️味道先。🦀🥪软壳蟹蟹籽三文治 $98 - 佢地标明个包系用上Bakehouse嘅出品,经轻微烘烤过之后,酥脆口感好突出,但面包本身松软感觉就仍然保留,馅料方面有成只软壳蟹,口感好香脆,食落仲食到少少好鲜味嘅蟹膏,而且一d都唔油,唔会令到个包好油腻。🦑🍝太子明太子忌廉墨鱼汁意粉 $138 - 呢个意粉卖相好靓,带子size都几大同厚身,食到本身带子嘅鲜甜味,亦好爽口,意粉都会食到好香墨鱼味,软硬程度都处理得唔错,而且好挂到个明太子忌廉酱汁,一啖可以食到好多唔同嘅味道
🗓(17/7) 星期日 ⏰ 下午1点左右

🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱

软壳蟹蟹籽三文治

太子明太子忌廉墨鱼汁意粉

🦑🍝太子明太子忌廉墨鱼汁意粉 $138 - 呢个意粉卖相好靓,带子size都几大同厚身,食到本身带子嘅鲜甜味,亦好爽口,意粉都会食到好香墨鱼味,软硬程度都处理得唔错,而且好挂到个明太子忌廉酱汁,一啖可以食到好多唔同嘅味道。

挪威BRUNOST芝士Croffie

🇳🇴🧀🥐🧇挪威BRUNOST芝士Croffie $98 - 去Cafe又点可以唔叫甜品,叫左个近期甜品界嘅新宠儿Croffie(牛角窝夫),一上枱就见到同闻到满满嘅BRUNOST芝士碎香味,呢款芝士系用牛奶同羊奶混合制作,所以味道会更香浓更软绵,配埋餐厅自家制忌廉toping,及同样系Bakehouse出品嘅主角Croffie,就连我唔系太喜好食甜品嘅人都赞口不绝。

☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
饮品 : 话晒都系一间Cafe,所以饮品选择都真系十分丰富,有大约20款咖啡,仲有其他特别饮品。

挪威芝士鲜奶咖啡

🇳🇴🧀🥛☕️挪威芝士鲜奶咖啡 $58 - 我就叫呢个咁特式嘅咖啡,贪出面真系未曾见过,BRUNOST芝士碎加焦糖调制过,一搅就会将味道溶化入咖啡内,令到个咖啡充满轻微咸香带甘甜嘅口味,十分独特,而本身个咖啡亦好香浓幼滑。

小山园宇治抹茶鲜奶

🇯🇵🍵🥛小山园宇治抹茶鲜奶 $48 - 呢个系用京都老舖,宇治丸久小山园嘅超人气抹茶制成,呢间抹茶老舖系京都好有名气,系当地直头有个展览馆去介绍佢地嘅抺茶,有兴趣嘅朋友可以自行上网揾下。

呢款抺茶嘅特色系味道香浓,口感厚实,但入口绵滑,加埋鲜奶就更增加左香气,餐厅更配埋拉花,进一步增加埋观感效果。

🍽环境:餐厅占地就唔算大,但座位设计得都好松动,比到人有私人空间感,而且仲设有少量outdoor座位,方便有携带宠物嘅朋友,室内布置就更尽显心思,好多细节位,无论只系想简单hea下又或者打卡都一流。

🤵🏻🤵🏻‍♀️🤵🏻‍♂️服务:职员好有礼貌,而且面带笑容,同埋我最满意系佢地做到Cafe最应有嘅服务之一,就系上餐后尽量唔会打扰顾客,因为去亲Cafe嘅顾客一系就想倾下计,一系就想hea下chill下,唔会想被骚扰,呢层佢地就做得唔错。

💰💸价钱:我地叫左两个main course,一个Croffie甜品,两个特式饮品,埋单都只系$400多d,以Cafe嚟讲,都算系咁上下价钱,但佢地餐饮质素比普遍楼上Cafe好得多,再加上服务都比较好,所以价钱方面都算系唔错。

🐲💬总结:呢间餐厅都开左一段时间,我亦都行经过无数次,今次虽然系我第一次嚟试,但我肯定唔会系最后一次。

推荐指数:❤️❤️❤️❤️🤍
2023-07-16