2022-10-25
。✩*:゚・⑅*॰¨̮♡呢排转凉想打个边炉🫕 就揾到呢间系铜锣湾嘅火锅随意门~ 去到门口就见到有两个着住机师制服嘅店员欢迎我哋👩🏻✈️👨🏻✈️ 餐厅入面好多土耳其灯做装饰 墙纸都系土耳其嘅热气球有去咗旅行嘅感觉🗺️ 系一间落足心机布置嘅火锅店.ᐟ.ᐟ 同时嘢食质素都好高同埋好多选择🤌🏻 全部大大分 而且新鲜好食🥹 餐厅每张枱都好大张 就算嗌好多嘢食都一定放得落 位置松动~ 每张凳仲有cushion 坐得好舒服.ᐟ.ᐟ 💆🏻♀️⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶•͈౿•͈ 花胶鸡汤锅 $298 (4.7/5)店员首先上咗火锅汤🥣 然后再另上一大盘花胶同半只鸡🐣 花胶有两大块 店员会帮手剪做细细旧再放入汤入面~剪完都有十几块劲大块嘅花胶片 好抵食.ᐟ.ᐟ 另外一边就有半只鸡 厨房事先将鸡件煮到七成熟 所以放入汤入边滚一阵就食得👌🏻 值得一赞嘅系鸡件啖啖肉 就算煮耐咗都仲好滑.ᐟ.ᐟ 果然系招牌汤底 汤底越煮越浓郁 就算煮到最后 汤底都冇乜油 会想追住嚟饮😋 完全冇平时打边炉汤底𠮶种油腻感~ 超级推呢个汤.ᐟ.ᐟ ⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶•͈౿•͈ 手切顶级安格
⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶
•͈౿•͈ 花胶鸡汤锅 $298 (4.7/5)
⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶
•͈౿•͈ 手切顶级安格斯牛肉(细)$298 (4.3/5)
今次同朋友两个人食就嗌咗个细size牛肉🥩原本都惊唔够食 但原来上枱都好多块.ᐟ.ᐟ 牛肉厚薄适中 好有牛味油脂分布几均匀 色泽好靓 系好新鲜嘅牛肉👍🏻 就算煮耐咗都唔会韧 店家仲好有心机用冰盘嚟装住啲牛肉片🧊上碟嘅presentation好靓.ᐟ.ᐟ
⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶
•͈౿•͈ 日本广岛蚝 $98 (4.5/5)
一客有四粒广岛蚝🦪 粒粒都胀卜卜 肥美饱满~ 煮完都冇缩水 入口有浸鲜味涌出嚟 钟意食好嘅朋友就一定要嗌.ᐟ.ᐟ 一定唔会令你失望🤤
⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶
•͈౿•͈ 新鲜大扇贝(两只) $138 (4.4/5)
扇贝又系好大只😳绝对对得住价钱~ 就算渌耐咗入边都唔会变韧 好鲜甜👏🏻 而大扇贝都系有冰镇住嘅 所以保持到新鲜嘅感觉.ᐟ.ᐟ
⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶
•͈౿•͈ 蟹皇豚肉饺(4粒) $78 (4.2/5)
饺子皮唔算好厚 馅料就十分饱满😻好香蟹味 🦀 同埋饺子入边好juicy 而且呢款饺子比较少见~ 如果嚟打边炉嘅话可以一试.ᐟ.ᐟ
⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶
•͈౿•͈ 手打芝心牛肉丸4粒 $68 (4.2/5)
芝心牛丸入面嘅芝士唔系爆浆𠮶种.ᐟ.ᐟ 所以食落唔会焫亲个咀仔👄 但系芝士味都好浓郁㗎 同时都好重牛味~两样嘢好夹 又唔会抢咗大家风头🧀
⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶
•͈౿•͈ 黄金双拼 $98 (4.8/5)
本日MVP .ᐟ.ᐟ 黄金双拼有黄金鱼皮同黄金响铃 两样都系即叫即炸🥰 全部都铺满咸蛋黄 好邪恶 但真系好好食.ᐟ.ᐟ 影咗一阵相鱼皮都冇淋到 咸蛋黄味好浓郁🥚 咸蛋黄俾得好大方 响铃好脆 入面都有满满嘅咸蛋黄 呢个系一定要叫.ᐟ.ᐟ
⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶
•͈౿•͈ 鬼马油炸鬼 $78 (4/5)
平时见唔系好多地方有得嗌鬼马油炸鬼~ 所以今次见到就即刻嗌咗.ᐟ.ᐟ 出面系油炸鬼 面头铺满蟹子 入面就酿咗虾滑🦐 大细适中可以一口食晒成件 而且仲有好多件 可以开心share👭🏻👬🏻
⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶
•͈౿•͈ 蔬菜拼盘 $78 (4.2/5)
蔬菜拼盘入边有好多款蔬菜.ᐟ.ᐟ 有娃娃菜、油麦菜、生菜、莴笋、蕃茄、金菇、粟米、莲藕、淮山🥬 分量十足 可以满足到钟意食唔同蔬菜嘅朋友仔~推介一大班朋友嚟嗌呢个拼盘👯♀️
⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶
•͈౿•͈ 足料竹蔗茅根 $68 (4.4/5)
同个名一样真系足料嘅.ᐟ.ᐟ 饮得出唔系死甜嘅竹蔗茅根🎋好解渴 打边炉啱晒🥘 可以下一下火 同埋佢用一个月球造型嘅壶嚟装住.ᐟ.ᐟ 啱晒打卡📷 值得一赞嘅系份量好多 两个人share 每人都分到三至四杯饮🫖
⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶
📍 火锅随意门 (铜锣湾)
铜锣湾坚拿道西10号冠景楼1楼A室