冇得去旅行🥲,就系香港不断自制小旅行俾自己,所以就去咗马湾沙滩兼试吓土耳其🇹🇷热沙咖啡呢度除咗可以饮热沙咖啡,亦都可以有体验班自己整热沙咖啡,咁就当然要试整喇老板系土耳其人,而老板娘系土生土长香港人,都系住喺马湾,为咗喺香港推广土耳其文化,所以就喺马湾到开咗呢间Cafe,所以都系当做街坊生意。热沙咖啡☕️顾名思义就系用热嘅沙嚟煮咖啡,啲沙系喺土耳其拎返返嚟,专门for煮咖啡用。将咖啡壶放上去热沙慢煮,煮滚后拎走,冷却左少少之后再煮,来回几次,拎咖啡豆逼出咖啡油,入口就会细滑幽香,比起一般coffee shop嘅咖啡更香,值得一试。土耳其人钟意食甜食,所以咖啡会另外每一粒土耳其糖,我本身就唔钟意食甜野,而粒糖真系好甜,浅尝少少就好了😂价钱上面都偏贵少少,但系如果当系去咗个小旅行,咁就值得啦

热沙咖啡☕️

价钱上面都偏贵少少,但系如果当系去咗个小旅行,咁就值得啦

• 热沙咖啡