2024-05-05
最近落铜锣湾无意中发现位于京都广场有间叫「麻辣风云」菜馆,有著与别不同嘅新派川菜式,「喜」出望外 😍,又可以食到d未食过嘅食物!✌️麻辣风云变幻的前奏是麻辣味<海藻> 和 <脆片>,初尝呢度前菜已感到麻辣味道在舌尖 👅轻微变调 🎼~ 先感微辣;后觉麻痺。接著,急不及待去试呢度嘅一款新出菜式 <蒜泥白肉卷> $68。嫩滑的白肉包裹著新鲜的青瓜,上面铺著一层薄薄的蒜头;下面是麻辣油浸著的。放入口滋味一秒都未够,后随强烈嘅麻辣味汹涌澎湃🌊直「攻」脑顶🤯,犹如「怒」发冲冠感觉。对于突如奇来嘅高八度变调 🎹🎹,我 措手不及、适应不来,顷刻间,我嘅 味觉神经 👅刺激到我嘅 视觉神经 👀 ~ 泪水不禁掉了下🥵🥲。由于5想太伤心、悲「哀」😪 地去食埋我嘅下半餐,往后我 order 食物是5辣的 ~ 庆幸呢度嘅食物有辣有5辣。为要冲淡刚才辣味,先叫来一碟 <炸馒头>。这碟 $58 <炸馒头> 放在一艘约一尺长大船上,船头有个造型神似诸葛亮像。相传三国蜀汉诸葛亮率军南渡《泸水》以讨《孟获》时,用面粉制人头造型的饱,去充当真嘅人头
为要冲淡刚才辣味,先叫来一碟 <炸馒头>。这碟 $58 <炸馒头> 放在一艘约一尺长大船上,船头有个造型神似诸葛亮像。相传三国蜀汉诸葛亮率军南渡《泸水》以讨《孟获》时,用面粉制人头造型的饱,去充当真嘅人头来做祭品。现在,呢一幕情景巨世无遗俱在跟前,为这碟馒头富上一层难能可贵的人情味道。故此,呢碟蓬松素味馒头除左 Cool down 了刚才味蕾起伏变化外,更慰藉我的心灵、稳定番我嘅情绪。
平伏心情后不久又接连奏起数个吾辣嘅Major scales.....
呢度 <荔枝虾球> $108系必食菜式,我见周围枱枱都有嗌,另一主调和谐味菜色。咁受喜欢的原因是外表美观和美味。成棵枫树放在枱上,绝对系打卡able嘅美食。虾球外脆内软,配以荔枝酱汁食用,非常美味。
<拔丝咕噜肉> $148咕噜肉质松化,酱汁醒胃可口,就连 菠萝、青椒、红椒、香䓤等配菜都很鲜味,所以 End Up 全碟食哂,完全没有浪费食物。
<樟茶烟熏乳鸽> $88烟熏过嘅乳鸽,外表酥香惹味,内里阵阵深邃樟茶和卤水味,非常匹配并毫无苦涩味。而乳鸽肉质嫩滑丰膄,加埋淮盐一起吃,味道一流!
食到咁多前所未见嘅美食,果真快「乐」无比 😁 !
你都快d嚟试下《麻辣风云》嘅风味!
#麻辣风云
#川菜