2022-05-12 214 浏览
早前朋友生日, 当然要好好庆祝下, 于是预先订左如心旗下既i-o-n外卖”Cha-ddiction下午茶” (需提前两日前订)职员真系好快手: 已经准备好左成set, 等我去到餐厅门口拎呢份tea set两位份$498, 外卖自取有8折优惠; 另外呢set唔系送茶包, 可以拣野饮我拣既 “云抹鲜奶抹茶” (另加$30) , 有回甘朋友拣左焙茶鲜奶(冇影), 佢赞焙茶味好浓好在距离朋友屋企唔远, 返黎发觉大部分冇乜走样, 跟住就执靓少少开始庆祝生日~首先我地一定要大赞 “鹅肝西多士”鹅肝超足料, 再加花生酱多士真系劲夹“芝士龙虾酥盒” 芝士味好香, 都食到d龙虾肉;但其他以茶入馔既咸点就可能系因为摆得耐左, 食起上黎硬左少少不过茶味都有既;至于甜点, 首推 “宇治抹茶十胜红豆麻糬雪芳蛋糕” , 质地好软熟, 茶味又香另外, 其实当日拎tea set同时去左隔离Nina Patisserie买左两件 “宇治抹茶拿破仑” , 我地都赞茶味好浓又够脆“宇治抹茶红豆慕丝” 茶味浓, 不过食哂成杯就有dd滞; 而我朋友就赞 “紫薯焙茶蒙布朗” 同 “焙茶黑糖麻糬栗子卷” 焙茶味好够 (不过后者因为

我拣既 “云抹鲜奶抹茶” (另加$30) , 有回甘
朋友拣左焙茶鲜奶(冇影), 佢赞焙茶味好浓

云抹鲜奶抹茶

首先我地一定要大赞 “鹅肝西多士”
鹅肝超足料, 再加花生酱多士真系劲夹

“芝士龙虾酥盒” 芝士味好香, 都食到d龙虾肉;
不过茶味都有既;

宇治抹茶十胜红豆麻糬雪芳蛋糕,  宇治抹茶拿破仑

“宇治抹茶红豆慕丝” 茶味浓, 不过食哂成杯就有dd滞;
宇治抹茶红豆慕丝

(不过后者因为走少少左样就影唔到)
紫薯焙茶蒙布朗

发觉甜点里面多数有麻糬, 所以食哂成set真系好饱肚😅
总之我地好满足
朋友就好希望下次会系餐厅里面叹tea聚旧啦