本身阿哥餐生日饭预咗出街食,但奈何疫情严重,要留喺屋企🏡。虽然系咁,不过最紧要都系一家人坐低一齐食饭。我哋唔想呀妈咁辛苦煮,所以决定上网订嘢食,最终拣咗位于大角咀嘅「泰嘟嘟」。点解拣佢?其一有朋友推介,另外佢仲系良心小店呢💛。我哋喺外卖App落定单,计啱时间准时有得拎。同时,餐厅人气好高,落雨都无阻买外卖嘅人!食物即叫即整,我哋揸车拎到返屋企都仲保持到温度🔥。食物质素不比堂食逊色,而且值得一提嘅系佢份量好多,佢个外卖盒系大Size𠮶种。小食拼盘($148/大),拼盘内容好丰富😍,份量多到一个盒都装唔晒。小食包括虾饼、春卷、串烧、鸡翼、香叶包鸡同鱼饼。虽然佢哋大部份都系炸物,但难得地唔会干净净。我最钟意炸鸡翼🍗,因为肥美得来仲好重香茅味。串烧都几好,但得猪同鸡各一串,有少少唔够喉。泰式铁板蚝仔炒蛋($88),蚝仔炒蛋劲大份🍳,煎得几香口。🦪蚝仔大大只,鲜味十足,唔腥无壳,配埋芫荽葱同芽菜炒,口味正宗。不过留意返呢道菜式比较易出水。猪颈肉啫通菜煲($76),马拉盏炒通菜好惹味,蒜香辣椒样样兼备,令人食上瘾💚。通菜幼嫩,质感爽脆。开头以为比漏咗猪颈肉,但原来混咗喺入面。泰皇咖喱牛筋腩煲($1
小食拼盘(大)
小食拼盘(大)
泰式铁板蚝仔炒蛋
猪颈肉啫通菜煲
泰皇咖喱牛筋腩煲
泰皇咖喱牛筋腩煲($108),🥘咖喱用碗上,卖相平庸,但真材实料。黄咖喱香而不辣,捞白饭食一流。煲入面无乜薯仔或其他配菜,但就有超多嚿牛腩同牛筋,而且仲炆到好淋,好味道。
蟹肉炒粉丝
蟹肉炒粉丝($68),炒粉丝炒得好有水准,因为够干爽得嚟,又唔会浆埋一饼。粉丝系幼身𠮶种,富有弹性。🦀𩠌料唔算话好多,但胜在有真·手拆蟹肉,以及洋葱青椒同芽菜作伴。
冬阴功鲜虾肉碎炒饭
冬阴功鲜虾肉碎炒饭($78),炒饭用呢个盒上真系特别多,分到四碗都唔止🍚。炒饭粒粒分明,够晒入味,每啖都渗透出冬阴功香以及微微辣,当中更加入咗豆角,以提升口感。
马来海鲜炒贵叼
马来海鲜炒贵叼($78),炒贵叼同平日所认知嘅好唔同🥢,佢冇黄揿揿嘅色彩,似普通炒河,但食落又真系有啲咖喱味,几香。河粉并无炒到碎湿湿或过淋,兼且唔油又足料,有大大只虾。
去骨海南鸡配油饭
去骨海南鸡配油饭($68),🐔海南鸡饭属正常发挥,鸡嘅份量都唔少,鸡皮几爽,去骨后略嫌啲肉比较薄。油饭色水十足,味道上都够油香,但如果质感软身啲更佳。
总括嚟讲,今餐喺屋企食嘅泰国菜生日饭令人好满足🇹🇭😋,食物质素相当有水准,色香味俱全。本身谂住用外卖App买有八折优惠已经好抵,点知去到舖头先发现原来有做套餐,下次要再做清楚资料搜集🙈。
10 分钟 (外卖自取)
庆祝纪念
生日