2015-05-19
刚在上海街买完野准备翻屋企, 六点几钟唔太肚饿, 谂紧不如去超市买𩠌翻去煮饭仔, 俾我见到呢间叫“枫”既外卖店有牛扒卖, 灵机一触就谂甘早不如买块靓牛扒返去煎算啦! 跟住买埋个沙律配杯红酒就 perfect 晒!!枫虽然佢系一间小店, 行埋去雪柜, 真心估唔到三个雪柜居然内藏世界各地美食。雪柜里名除左安格斯牛扒外,仲有各式各样既生蚝, 西班牙风火腿, 甜品, 饮品, 日式刺身, 泰式生虾, 陈架上仲有日式拉麺, 调味料, 连几支日本威士忌酒!! 真系估佢唔到!! 花多眼乱到一时唔知今晚食咩好。店员见我净系挂住左影右影, 乙问我想买咩食? 我话想要份沙律同牛扒, 加个甜品甘啦。。。佢问一些基本口味要求后,帮我执左以下三款美食翻去自己整--1. 沙律杯18元-五种本地水耕蔬菜呢个沙律集合左本地五种新鲜既水耕蔬菜, 综合黎讲蔬菜好清甜同爽口,食得出非常新鲜, 沙律杯内面杯已包含一包日本芝麻沙律酱, 返去直接混酱就成为一道北非常健康的杂菜。其中混有火箭菜, 令沙律无甘单调,带苦涩反而更有口味, 。 系附近翻工每日黎一杯会好健康 车厘子Juice 写住拥有柠檬的五倍维他命 c ,饮落去带酸, 维
1. 沙律杯18元-五种本地水耕蔬菜
车厘子Juice 写住拥有柠檬的五倍维他命 c ,饮落去带酸, 维他C 嘛!预左酸酸地。 美国安格斯西冷牛扒90蚊
店员问我中意食咩口感既牛扒--- 我要易煎, 肉质要够靭度,唔中意软淋淋无弹性既和牛口味, 佢推介左呢只美国安格斯西冷牛扒。 煎牛扒既技巧也会好影响食感。
枫既西冷牛扒肉味好浓,有含丰富纤维, 用刀一砌就软易切开, 店员教路不要将围边的肥膏剪走, 锅烧热后, 应先将四边的天然牛脂煎香,煎干, 然后每边牛肉用中火各煎一分钟, 上碟时洒上岩盐和黑椒便搞掂。这种煎法才能保持牛肉的原始香气, 肉汁才能被四边牛脂锁住。大家睇下我这个成品就知呢个技巧有几work!
煎牛扒既技巧也会好影响食感。 3.木糠布丁芝士蛋糕 9蚊
见9蚊旧甘抵食,买左两旧返去叹。呢个木糠口感很特别, 软芝士味好浓, 咬下去居然像海绵蛋糕甘松软, 没传统芝士蛋糕的硬, 睇佢既用料就知无偷工减料,好味,值得一试 4. 纸包每款 9元
另外再买左一个大大只 beauty 既杂果味, 贪靓一定要饮, 饮落去好清甜, 令人心情愉快。 其实枫真系有好多高级食材, 出去想食好野又怕贵,得闲黎枫逛下实有心水, 我的下一个目标系 -煎鹅肝!