讲起客家菜,第一样谂起既就系酿豆腐,而第二样就系梅菜扣肉,第三样可能就系茶果。今次餐厅推出既「Hakka HNY」有齐以上三样𩠌,但系就以唔同嘅形式去呈现出嚟,绝对震惊眼球👀与味蕾👄。睇完Menu后,职员会先表演花露水淋干冰,里面有条热毛巾,比你抹手。职员每上一道菜都会详细解释你食紧D乜,非常细心。第一道菜:Hakka Big Three客家三宝1⃣️甜筒形状既苦瓜蓉➕吞拿鱼他他(冇影相)苦瓜味道十分出众2⃣️茄子蓉➕生虾挞,十分滑溜3⃣️冇豆腐既炸豆腐配火腿,咸香脆口第二道菜:Poon Choy盆菜今日刷新我对「盆菜」既理解,职员话「盆菜」系好多菜既意思(问号❓),所以呢道菜里面系包括:好多白菜粒、好多红萝卜粒、同埋其他蔬菜粒粒。第三道菜:Yummy Abacus美味算盘子系一个有三重口感既菜,包括鱼籽、鹌鹑蛋、炸芋丝。上面仲有块金箔添!第四道菜:Fish 鱼🐟斋睇Menu我地只系知佢既species系鱼但唔知佢系咩鱼。职员话呢道菜系有好多鱼既~包括章红鱼刺身、一个鱼胶、一个客家黄酒同鱼肝整成既慕斯、九肚鱼鱼骨。集新鲜、烟靭、顺滑同香脆于一味菜。第五道菜:Salty Dragon盐焗龙虾沙姜鸡就

职员每上一道菜都会详细解释你食紧D乜,非常细心。

第一道菜:Hakka Big Three客家三宝
1⃣️甜筒形状既苦瓜蓉➕吞拿鱼他他(冇影相)
苦瓜味道十分出众
2⃣️茄子蓉➕生虾挞,十分滑溜
3⃣️冇豆腐既炸豆腐配火腿,咸香脆口

第二道菜:Poon Choy盆菜

第三道菜:Yummy Abacus美味算盘子

第四道菜:Fish 鱼🐟

第五道菜:Salty Dragon盐焗龙虾
沙姜鸡就食得多,沙姜龙虾真系第一次!盐焗龙虾肉加上沙姜酱汁,真系震惊味蕾。

第六道菜:Piggy Tummy客家猪肚
胡椒猪肚切碎放系汤里面,上有黑松露,下有萝卜球,又系多重口感既一道菜。

第七道菜:Lei Cha 擂茶
呢个擂茶同我平时食开嘅好唔一样,除咗因为佢得一啖之外,仲系因为佢加上Sake。职员话盘上面嘅白米等食材系俾你影相。🤣

第八道菜:Cha Guo 茶果
呢个茶果都系令我觉得好意外,平时食嘅茶果入边点会有鹅肝酱?!简直系升左几个level。

第9道菜:Pigeon/Wagyu Beef(+$300)
有两款,梗系食齐两款啦!慢煮乳鸽上面有啲血水,职员话可以再煎煎佢👍👍乳鸽下面系糯米包住莲子蛋黄等食材,职员话系用咗八宝鸭嘅食材整既!
牛都发挥到应有嘅水准,油脂丰富,意大利云吞包住牛舌都真系好唔错!

第十道菜:Mui Choy梅菜
客家菜真系唔少得梅菜扣肉,但呢一道系梅菜雪糕,又咸又甜嘅味道、上面有块炸干左嘅梅菜同鱼子酱,下面有芥菜啫喱,成个菜可以用「癫」字来形容,食完会好想再食🤣

第十一道菜:Nian Gao年糕
烟靭嘅年糕包住雪糕,侧边仲有椰子糖碎做点缀,甜入心。

成个套餐就系11道菜,仲可以加分子料理小笼包,一场嚟到梗系要试吓,虽然$90一粒真系好贵😂一口咬落去爆浆,会食得出醋同埋肉嘅味道,再次冲击味蕾与想像🫡

后记:
呢间餐厅真系难揾,对于唔系住喺港岛嘅人来讲,真系攀山涉水翻山越岭先揾到。
2024-03-14
庆祝纪念