2021-12-29
平安夜放半日,由于book唔倒心仪嘅西餐,所以转食中餐。位置喺酒店,所以整体入门上楼梯感觉都良好,餐厅有两层,我地坐上层,有大落地玻璃,不过落咗帘,灯光柔和,所以感觉有啲暗,台同台之间几有距离,几有空间感。menu 有餐亦有单点。我地要咗个客餐HKD1830另一个系素餐HKD420,主要想比较下最平同最贵嘅分别。先嚟系茶,有蜡烛heat 住嘅,非常好,waiter 仲会不停加茶,服务好好👍, 素餐跟一杯果汁, 我要奇异果汁。starter 素餐系两款,中间只系点缀,唔食得嘅,一个系木耳,一个系素鸭。客餐由海红叶食起,其实即系海蜇,酸味,好开胃,之后系带子,个汁系甜嘅,其实唔夹,义烧超好食😆,半肥瘦,个汁好完美,然后系熏鱼,个鱼外面系微脆同松化,而入面亦唔干👍,加个蜜汁非常出色💗。汤客餐系花胶螺头汤, 好足料, 花胶好厚身。素餐系竹笙, 好清, 性价比高客餐用料名贵, 海参好厚肉, 不过唔入味素餐淮山好爽口, 露笋好嫩, 虽然唔系名贵同花巧菜, 但望上去有色彩, 感觉健康, 我好钟意😋。客餐芝士龙虾口感弹牙素餐炸南瓜, 面有少少椒盐, 好香口。客餐和牛炒饭, 切碎牛食得出系和牛素餐系杂菜
menu 有餐亦有单点。
汤
客餐系花胶螺头汤, 好足料, 花胶好厚身。
素餐系竹笙, 好清, 性价比高
客餐用料名贵, 海参好厚肉, 不过唔入味
客餐芝士龙虾口感弹牙
素餐炸南瓜, 面有少少椒盐, 好香口。
客餐和牛炒饭, 切碎牛食得出系和牛
素餐系杂菜粉丝煲, 简简单单
甜品主要系生果,蜜瓜唔甜,奇异果好味
整体服务好, 味道水准高, 不过食物卖相应再花点心思, 餐厅欠自然光, 客餐定价偏高。