2017-09-07
见到好多学生放紧暑假,身为打工仔,唯有约朋友食下好野,比自己休息下!朋友发现DK推出以大海为主题既「优游飨宴」,听个名就令我觉得自己好似约左一班朋友去海滩玩、游船河咁。DK一向都系推出精致既Tea Set较多 ,无谂到今次既「优游飨宴」就丰富到好似晚餐咁店员将「优游飨宴」拎黎时,真系令人觉得自己系到渡假,感觉好似系海滩上食海鲜,仲带埋自己既狗狗去。一如以往,要抽Magic Card,今次抽到系Happy,所以我要好好回想下最近咩事令到自己我到快乐,点先令到自己更快乐。唔同Magic Card配唔同香薰,之后闻住山鸡椒既气味,就开始我们既海上Party食物都系分左咸甜两类,咸点主打海鲜,有美国缅因州龙虾、北海道珍宝带子配薯饼同珍宝青口。小食就有车打芝士、沙立美肠,蔬菜脆片和烤包配牛油果酱及乳酪酱,仲有非常香浓既黑松露牛肝菌汤。海鲜份量全部都系重量级,珍宝青口鲜甜美味,最吸睛莫过于系美国缅因州龙虾,足足有前臂咁长!店员提及到系用左特急18分钟既冷冻技术,先可以保持肉质弹牙、鲜甜。仲有我最中意既北海道珍宝带子配薯饼,带子大只又鲜嫩,薯饼整得好香口!之后有蔬菜脆片,有冬菇、秋葵、士多啤梨等等,
之后有蔬菜脆片,有冬菇、秋葵、士多啤梨等等,口感好似薯片一样。但相对黎讲健康得多,因为系用真空处理而成。
但我朋友觉得比较特别系烤包配牛油果酱及乳酪酱,系平时少食到既食物。烤包口感较为韧,但点牛油果酱及乳酪酱,味道都几清新,同时都好饱肚。
黎到呢到,就系万众期待既甜品时间。今次有狗狗造型的白朱古力、开心果朱古力蛋糕、香芒芝士蛋糕,开心果马卡龙同蛋白糖饼。狗狗手工好精细,但原来入面系脆卜卜既米通,配上白朱古力,幸好唔算甜!见到狗狗下面有饼碎,店主就话,其实概念系系炎炎夏下时,带狗狗到沙滩玩既情境。
开心果朱古力蛋糕偏甜,朱古力味浓郁。相反,香芒芝士蛋糕有淡淡芒果香,味道有少少酸,整体无咁腻。
呢个「优游飨宴」真系令到我好满足,唯一就系时间唔岩,去唔到店既海上「优游飨宴」,因为只有几场,好可惜,真系唯一的美中不足!