2017-07-31 1925 浏览
是日又系草根家庭夜,尽可能草根两姐妹都会成日番屋企食饭,有机会亦会同家中两老去各区试下唔同嘅新餐厅。唔好成日以为除左中菜之外,其他新菜式父母都唔啱食,好多时佢地只系为咗免得仔女破费,先拒绝一同出外用餐。以草根经验,其实父母都好享受一家人一齐食饭嘅感觉。细个我地会好期待父母会带我地去边到玩,边到食好野,同样佢地对你为他们安排嘅活动同餐厅都会带有一份期待。所以如果系能力范围之内,真系不妨陪多d屋企人。系网上见到有间食台湾菜嘅餐厅装修得几有特色,所以呢一晚草根决定同父母去铜锣湾食台湾菜。当晚7:45去到,餐厅接近满座。店内灯光较暗,气氛不错,最令人印象深刻的一定是印有台湾特式菜的大灯箱。点餐只需要自己画纸仔,中英都有齐好方便,今晚一于叫d小食同主菜一齐分享!落单一阵,饮品最先到~柠檬多多($26)Lemon Yakult Mix呢杯系草根妹妹点嘅~柠檬🍋味酸酸地配上乳酸饮品😍带有益力多嘅味道,系小朋友同大家嘅儿时回忆翡翠柠檬爱玉($26)Aiyu Jelly Lemonade酸味较柠檬多多重,水准正常👌,爱玉有咬口姜汁柠檬($24)Ginger Lemonade叫左一杯热,一杯冻,热饮比冻饮

当晚7:45去到,餐厅接近满座。

落单一阵,饮品最先到~

柠檬多多($26)
Lemon Yakult Mix

翡翠柠檬爱玉($26)
Aiyu Jelly Lemonade
酸味较柠檬多多重,水准正常👌,爱玉有咬口

姜汁柠檬($24)
Ginger Lemonade
叫左一杯热,一杯冻,热饮比冻饮强得多,冻嘅好淡,但热个杯姜味同柠檬酸味配合得啱啱好,姜味浓烈,成家一致赞好😝

醉鸡卷($38)
🐥醉鸡卷大约有7-8件,鸡肉大大啖肉又冇骨😍啱晒草根妹妹呢d懒人食。鸡肉好嫩滑,食落好有酒味🍷所以味道特别香同丰富,至于鸡皮都依然保留弹性👍不错
醉鸡卷

综合卤水拼盘(大肠,牛展,牛肚)($48)
Marinated Platter (Beef Shank, Beef Tripe, Port Intestines)
食台湾真系必叫卤水拼盘,卤水有7款选择,而拼盘则可以拣当中3款👇草根就拣咗大肠&牛展&牛肚。卤水汁带甜味,由于草根唔食内脏,所以只系食左牛展。牛展超厚切,好大件,肉质软熟仲要入晒味,水准之作!!😍😍大肠同牛肚都交俾草根爸解决,草根爸话好欣赏个牛肚够爽口,软硬适中👀大赞!推介俾大家啊🙃
综合卤水拼盘

手工水饺($58)
水饺应该系自家制👍一客有6件,不过味道就一般般啦🤗系水准之内
手工水饺

清炒地瓜叶($46)
Sweet Potato Leaves
食咁多肉,草根爸妈建议点道蔬菜。地瓜叶其实就是蕃薯苗🌿食落也太太太嫩了吧!!!💚💚💚这道菜不难做,但完全是吃食材的新鲜度,可见地瓜叶色泽青嫩,原全冇渣👍赞
清炒地瓜叶

最后当然要d淀粉先够饱肚

古法鲁肉饭(大)($45)
Braised Pork Rice
鲁肉碎肥瘦均匀🐷食落好滑口😍蛋都卤得入哂味,虽然蛋黄熟哂🙈但好在唔会干💦米饭食落够弹牙🍚不过败笔处系鲁肉饭唔够汁,食落太淡味😔叫左大size嘅鲁肉饭,不过其实份量只系正常大细😶整体令人略为失望😅
古法鲁肉饭

古早味干面($40)
Braised Pork Noodles
干面🍝闻落有好香麻酱味👍食落似花生酱拌面,一向中意食花生酱嘅草根系大爱呀!!!😋麻酱可以挂系每条干面上,味道好浓郁😍面质虽然系较腍身,但草根👭依然觉得好好味!面上面有焖过嘅猪肉碎🐷肉碎有肥有瘦,所以食落唔会鞋囗😜油脂香气十足👏个面仲跟一碗汤,草根爸爸话个汤系由大地鱼熬制🐟味道都几鲜👌不过重口味嘅草根都系中意斋食浓味干面多d🙊呢个干面完胜鲁肉饭!!
古早味干面

呢一晚食左好多台湾野,由于去之前睇过有食客指水准下降,原本冇咩期待,但今次我地点嘅菜式大部份都不错(除左鲁肉饭真系令我地失望),想食台湾菜时都算系唔错嘅选择。唯独位于铜锣湾,食物价钱真的不便宜,而且食物份量偏少,很挂念台湾的平价美食呢

醉鸡卷
清炒地瓜叶