2018-03-28
上周未因为约左朋友系尖沙咀交收, 搅惦后系附近返工既表妹 本身谂住一齐去茶记食个快餐 但表妹话佢平时食开TEA果间世华而家晚餐走中价中菜路线 坐得舒服, 服务唔错, 食物都唔错, 想带我试吓㖞 好啦, 就一齐去吧~ 其实世华我都来过几次, 不过一样系食TEA多, 佢TEA选择好多又抵食, 不过中菜都系第一次试~ 行入去上左呢条楼梯就来到楼上雅座了! 楼上铺闗系, 真系好大间, 地方好干净, SOFA位都好多, 坐得好舒服~ 坐低后望吓餐牌, 又真系㖞, 除左有小菜外, 仲有高级既蟹肉翅, 花胶炖鸡, 螺头汤, 价位都唔系天价, 平民百姓都可以试吓~~ 不过我地今次叫左几个大众少少既小菜, 包括: 窝疍牛崧煲饭, 清汤萝卜牛腩煲, 潮式煎蚝仔饼 清汤萝卜牛腩煲 - 汤底好有浓郁既清汤牛腩味, 清清地渗住牛香, 好好喝! 餐厅比左好多牛根我地呀!! 如果只系得牛腩相信就好闷了, 而家一半根一半腩, 唔错呀! 牛根爽弹好有口感, 有好多骨胶原呀XD 而牛腩都炆都好淋, 食落唔会又硬又韧, 萝卜清香鲜甜,渗入左满满既牛腩汁, 相当好味呢~ 窝疍牛崧煲饭- 呢个系二人份量, 所以
上周未因为约左朋友系尖沙咀交收, 搅惦后系附近返工既表妹
本身谂住一齐去茶记食个快餐
但表妹话佢平时食开TEA果间世华而家晚餐走中价中菜路线
坐得舒服, 服务唔错, 食物都唔错, 想带我试吓㖞
好啦, 就一齐去吧~
窝疍牛崧煲饭- 呢个系二人份量, 所以都几多吓~~~ 系茶记食到煲仔饭觉得好幸福哟!
首先牛崧好嫩滑好淋, 有清香既牛味, 中间放左只窝疍, 将疍同牛崧搅抣几下, 美味又浓郁既疍汁就将牛崧同白饭满满包围, 再加埋少少饭焦, 美味!
最后是潮式煎蚝仔饼, 份量颇大, 但坦白说系有少少干, 而且蚝仔唔算好大粒, 不过疍都炸得几香几脆, 都算唔错~
世华餐厅
尖沙咀北京道71-77号诚信大厦3楼