2021-06-17 319 浏览
西九龙𝙵𝚘𝚘𝚍 𝚌𝚘𝚞𝚛𝚝选择一向都多🪄 想系重重既餐厅入边突围而出真系有点困难😶简约朴素既门面反而吸引我眼球👀 企系门口已经睇到厨房非常有条理、干净整齐 值得一赞☺️ 餐牌简单 只有五款超抵价既手工拉面 最贵都只系$42 在兰州 (深水埗)🦦深水埗钦州街37号西九龙中心8楼美食广场8F-12号舖🥕传统牛肉面 $36当然要试下佢有几正宗啦😗 全部即叫即制 有幸睇到师傅表演啦👀 由搓面团 到分成小面团 再搓成长条 对折拉扯几次 放入锅🤪 其实喺门口已经睇到佢有两大个锅 其中一煲应该系老汤啦💕 目测真系清彻见底 而且企门口都闻到淡淡既牛肉香味! 老汤既精粹就系每日煮既汤要留低一盆 mix落第二日新熬既汤😍 饮落口系必须要清 唔加任何酱油之类有色既调味 仲有淡淡既香料同牛味 面条都非常有韧劲😍 兰州拉面既重点其实系饮汤同食面😚 所以佢既配料:牛肉 系偏薄细 但肉既份量都好多😇 虽然薄但都feel到弹牙😂 一清(汤清)二白(萝卜白净)三红(辣油红艳)四绿(香菜翠绿)五黄 (面条黄亮)佢都做到🥰 🥕香菇肉沫炸酱面 $42呢一个就试吓薄宽🥰 因为得0.1公厘厚 所以超级入味 用黎捞就最好食😋 甜甜

简约朴素既门面反而吸引我眼球👀

在兰州 (深水埗)🦦