是晚收工后急急脚到铜锣湾,避开最多人搭地铁既时候,就系为左食西餐 大排档是西餐 又是大排档,冲突既名字知道呢间餐厅好出名,所以一早book左仲要book 6点半,唔洗逼一出电梯就会见到招牌,左手面招牌既灯会由红色变蓝色!我系门口影左几张相,男友问系埋每一只色要影一张相😅虽然第一次黎,但对招牌唔陌生,因为book之前已经有睇下open rice 既食评!始终系庆祝我地一起的第68个月餐厅既装修简单,完全配合佢个名!大排档!整个气氛就好似食紧fusion!门口摆住两张怀旧既木椅、墙上怀旧既画、配上餐厅内既吧台、提供既食物系西餐~ 很有惊喜然而我最欣赏的是食物既质素是晚我地简单地叫左个二人餐($888)首先上台既系海鲜拼盘!包括:4只生蚝、4只虾、2只日本刺身带子、2只饱鱼、圣子刺身甚丰富生蚝有两只黎自美国,两只黎自法国! 喜欢黎自美国的,肥味大只!味道较淡!有人会喜欢法国的,因为其锈味!个人觉得鲍鱼是整个海鲜盘最最出色的其肉质弹牙,结实!而且用了特别既汁去泡制,突出鲍鱼既口感带子就不过不失,第一次唔系配豉油wasbi食,而系点上芥茉酱,几特别!虾就好新鲜!肉质弹牙圣子刺身比想像中有口感呢度
是西餐 又是大排档,冲突既名字

知道呢间餐厅好出名,所以一早book左
仲要book 6点半,唔洗逼

然而我最欣赏的是食物既质素
是晚我地简单地叫左个二人餐($888)
首先上台既系海鲜拼盘!

甚丰富

个人觉得鲍鱼是整个海鲜盘最最出色的
其肉质弹牙,结实!而且用了特别既汁去泡制,突出鲍鱼既口感

虾就好新鲜!肉质弹牙

圣子刺身比想像中有口感
黑松露蘑菇汤
呢度所有既碟都是微热的,厨师好细心
松露蘑菇汤一上台已经闻到浓郁的黑松露香味,饮落更有惊喜!因为每一啖都会食到蘑菇碎粒,配上松露既香,令人抵挡不住
烧牛利配蜜糖芥辣
再黎系烧牛利!烧得均匀,而且肉质淋!面上用了少许粗胡椒调味!正!

配上honey wasabi 更添滋味!
黑松露年糕
黑松露年糕!份量望落唔多,但食落真系好多~黑松露既香配上烟韧既年糕~好味
钟意淀粉质既我,好快食哂
美国慢煮牛肉眼
男友拣既主菜系慢煮牛!

肉汁保留左!粉色的牛肉,唔系厚切的,则边既根位呈啫喱状,原全不用避开黎食~实属唔错既牛

另一欣赏既地方系配菜,有薯泥收埋左系调味酱汁后面😂😂 薯泥加左牛油好滑身,滑得黎口感好足,皆因佢有薯仔粒系入面,时而食到薯仔,时而食到薯泥
西班牙橡果级黑毛猪
而我就拣左黑毛猪~份量唔算好多。但头盘实在太丰富,咁既份量反而好喜欢
以猪肉黎讲,肉质够嫩,微微粉色~调味方面用左粗胡椒粒同粗盐~或许我食得太淡,略嫌盐多了一点。但整体黎讲,黑毛猪质素高
菠萝芝士蛋糕
最后就系甜品~是日甜品系菠萝芝士蛋糕!惊喜既系里面竟然有菠萝肉

两人买单1000蚊有找! 实属中价!餐厅唔错!相信费用大多用于食材方面
以咁既食物质素,好满意了

整体黎讲:

食物质素高