假日去行街食饭如果想去远D, 多数都会拣元朗, 可能因为系旧区吧, 食肆选择多D, 亦都比较多唔同种类既店舖可以行逛下。今次拣左食铁板烧, 我好少会拣去帮衬食铁板烧, 如果想食热气野会prefer打边炉, 再者, 有厨师席前料理的铁板烧并不便宜, 就算午市都要起码$500一个人, 但如果我想食好D就几乎一定系拣食西餐, 坐得舒服D, 食物摆盘又靓D。今次因为上两星期纪念日已经去左食铜锣湾既Roganic(感觉麻麻), 所以今日决定转下口味同揾左呢间定价比其他铁板烧店相宜的铁板烧和菊。餐厅面积都几细, 无限时, 同一时间只SERVE两组客人, 当天LUNCH就只有我地两个同另外一组都系两个总共四个客人。虽然后面有间房, 但我见放满文件, 有客人WALK-IN都话已经满座。一个午餐时间只做4个客人既生意, 又无得好似其他餐厅咁做埋外卖, 维持收支平衡不容易吧。我地都点左和菊极尚午餐。        是日前菜 - 各式新鲜蔬果加沙律酱, 尤其爱吃香甜的青苹果同粟米🌽。季节强肴 - 用菊花烟熏带子, 厨师👨‍🍳话可以撕开一瓣瓣的菊花来配带子食。烟熏过后的带子, 入口带有淡淡的菊花清香(跟香港人

我地都点左和菊极尚午餐。

季节强肴 - 用菊花烟熏带子, 厨师👨‍🍳话可以撕开一瓣瓣的菊花来配带子食。烟熏过后的带子, 入口带有淡淡的菊花清香(跟香港人经常会饮既菊花茶味道有几分类似
)。觉得厨师可以落多少少盐同埋个人觉得唔使烧得咁熟。最后仲有一杯菊花啫喱收尾, 味道同样天然清新。
鲍鱼配海苔汁 - 鲍鱼煮得爽脆弹牙, 喜欢厨师加入左味鲜浓郁的三文鱼子以丰富口感。
法国鹅肝配意大利黑醋汁 - 鹅肝厚身肥美, 新鲜无臊味, 烧得外脆内软, 不错。但爱吃鹅肝既我就有点妒忌老公𠮶块明显大块过我(无影到老公𠮶份鹅肝), 餐厅应该要留意呢点, 食材要平均分配同埋多士可以再煎脆少少。

美国顶级牛肉薄烧伴温室野菜 - 唔韧有肉味, 最加分既系餐厅使用日本盐昆布作调味, 用烟韧的盐昆布代替盐, 食法新鲜又能带出牛肉的鲜味, 不错。

蟹肉炒饭 - 厨师话姜米烧饭转左做蟹肉炒饭, 唔食姜既我表示非常lucky。蟹肉炒饭表现正常。
最后的味噌汤, 渍物同甜品质素不错, 天然顺口的味道, 尤其绿茶雪糕, 将大粒有咬口既红豆加入茶味甘醇的绿茶雪糕里面, 为入口即溶的雪糕带来多一个层次口感, 好味。

对铁板烧和菊最大的感受是餐厅严谨把关每一种食材, 由头盘到甜品, 保证每一道菜色, 客人都可以品尝到最新鲜无添加的味道。 不过唔知大家有无发现, 呢篇食评,每一道菜,我基本上都只对佢哋嘅食材作出评论,因为,佢地既调味酱汁真系没有为客人带来什么记忆点。建议餐厅调较一下酱汁的使用份量, 新鲜的食材也要有适当的调味作配合以将食物的优点发挥到最大。