2024-01-24
今晚我同我另一半嚟到咗ICC 101楼嘅Perla餐厅,享受咗一顿难忘嘅海鲜晚餐。呢度系一间高级嘅意大利餐厅,提供各种精致嘅海鲜料理,让我哋晚上品尝到咗海洋嘅鲜甜,同时欣赏咗无敌嘅夜景。我哋拣咗一份特别嘅海鲜套餐,叫做Above The Sea Menu,佢将传统嘅意式料理同现代嘅创意相融合,创造出精致嘅海鲜菜肴,每一道都令我哋惊艳。首先,前菜已经好靓,尤其钟意fish cracker,香脆又好食!之后,我哋品尝咗一道盐腌剑鱼卷,呢种鱼肉系用盐水浸泡,切成薄片,卷起嚟,放喺碟上,上面铺咗青瓜、青苹果同鱼子酱,颜色鲜艳,味道清新,开始咗我哋嘅味蕾之旅。然后,我哋享用咗一道阿拉斯加帝王蟹,呢种蟹种体型巨大,肉质鲜嫩,搭配彩虹胡萝卜,增加咗层次同营养,令我哋食得健康又美味。然后,我哋拣咗一只新鲜嘅龙虾,配上海藻同鱼子酱,呢道菜系非常豪华嘅海鲜佳肴,龙虾嘅肉质弹牙,海藻嘅口感爽脆,鱼子酱嘅咸香,令我哋尝到咗海洋嘅鲜甜。主菜之后,我哋品尝咗一道伊比利猪颊肉,呢道慢煮嘅猪肉佳肴,配上樱桃辣椒同粟米仔,咸香酸辣,平衡咗海鲜嘅鲜甜,令我哋嘅味蕾获得更多嘅刺激。之后就到pasta上场,用左短面作为主角,
之后就到pasta上场,用左短面作为主角,仲有精致既海鲜配黎食,真系非常出色!
最后,我哋食咗一道用柿子同burgundy 酒制作既甜品,呢道甜品系用葡萄干蛋白饼、红酒炖柿子制成,甜而唔腻,估唔到食完仲有petit four,完美结束咗呢餐丰盛嘅晚餐。
我哋非常满意Perla餐厅嘅海鲜晚餐,唔止系品尝到新鲜嘅海鲜,仲欣赏到咗令人惊叹嘅高空景观。呢次体验绝对难忘,值得推荐!