2018-07-27 233 浏览
泰国游,平靓正!好多香港人都钟意飞去玩!去食!去shopping!不过对于唔系成日拎到假飞一转嘅打工仔黎讲,唉…好彩~系香港咩都有得食,呢间「泰阁」系我嘅首选。首先,一定要介绍,我每次黎都一定要食嘅「金柚子鲜虾球沙律」。对于爱瘦又爱食嘅女士们,呢味𩠌,岩晒妳地啦👏🏻👏🏻👏🏻柚子配上调味汁,酸酸甜甜易入口。而且柚子帮助排便,肚腩细啲,对肠胃又健康。俾个Good佢👍🏻份量大份,适合2-3人齐齐分享。不过如果你对虾有敏感,可能就要考虑其他沙律噜~可惜🤷🏻‍♀️另外叫左两碟未试过嘅菜色:第一碟,都系以海鲜做𩠌嘅「香酥软壳蟹」。软壳蟹即叫即炸,热腾腾上碟,放到入口咬落仲有「咔咔」声,好脆呀!虽然卖相普通,但咬落有惊喜。推介~最后一碟,继续都仲系叫海鲜黎食嘅「冬荫功海鲜笼尖粉」(🤣海鲜真系好好味😋)。呢碟𩠌有少少辣,唔食得辣又想试下嘅朋友就要叫多杯冻饮啦~唯一美中不足,就系粉炒得唔够干身,有待改进。总括黎讲,「泰阁」嘅食物味道抵赞👍🏻而且间铺位于弥敦道旺区,方便就脚。不过䢂位大堂入口有啲难揾,同隔离嘅酒店大堂入口近似,睇清楚先入去搭䢂喔~

好彩~系香港咩都有得食,呢间「泰阁」系我嘅首选。

另外叫左两碟未试过嘅菜色:
第一碟,都系以海鲜做𩠌嘅「香酥软壳蟹」。