2024-09-17
一直都Bookmark想食「蟹庆」好耐,今次终于都约到朋友嚟食,突竟有冇超出期望定系失望呢?蟹庆位于铜锣湾Sogo附近的澳门逸园中心地库,交通方便,地点非常好找。这里主打蟹料理采用日本直送的时令活蟹,更有多款套餐提供,今次拣咗Dinner Menu $398/每位✨牛油果蟹肉冻豆腐配日式麻酱蟹肉味道鲜甜,嫩滑嘅豆腐再加牛油果配上日式麻酱味道好夹,酸酸地几开胃✨刺身两点有三文鱼和金目鲷,两款刺身都切得厚身,味道新鲜✨蟹肉三文鱼籽蒸蛋鲜甜嘅蟹肉和带咸香嘅三文鱼籽,配上蛋香味浓嘅蒸蛋,每一啖都充满鲜味✨蟹肉甲罗烧有香葱、脆脆嘅蟹籽,鲜甜蟹肉和大量蟹膏嘅甲罗烧,蟹膏味道咸鲜味浓,搭配卜卜脆嘅锅巴更能增添口感✨蟹皇月见免冶鸡肉棒免冶鸡肉馅料足,加上香滑嘅蛋汁和鲜味嘅蟹皇,每一啖口感都非常丰富✨黄金烧鳕场蟹脚蟹脚已经预先剪好,等大家吃起来更方便,再经过黄金炙烧,蟹脚仍然保持鲜甜嘅味道✨蟹皇瀑布饭大大碗蟹皇非常邪恶,将其慢慢倒入原先放有海胆、蟹肉和蟹籽嘅白米饭上,整碗饭都吃到咸鲜嘅味道充满幸福感✨吸汁呈奶白色嘅鲷鱼汤,只有鲜味完全没有腥味,饮完暖笠笠✨甜品最后食埋甜品,是日嘅甜品系红豆抹茶布甸,红豆
这里主打蟹料理采用日本直送的时令活蟹,
更有多款套餐提供,今次拣咗
Dinner Menu $398/每位
✨牛油果蟹肉冻豆腐配日式麻酱
✨刺身两点
有三文鱼和金目鲷,两款刺身都切得厚身,味道新鲜
✨蟹肉三文鱼籽蒸蛋
✨蟹肉甲罗烧
✨蟹皇月见免冶鸡肉棒
✨黄金烧鳕场蟹脚
✨蟹皇瀑布饭
✨吸汁
呈奶白色嘅鲷鱼汤,只有鲜味完全没有腥味,饮完暖笠笠
✨甜品
最后食埋甜品,是日嘅甜品系红豆抹茶布甸,红豆香甜,布甸嫩滑入口即溶,绝对甜而不腻,不是抹茶控的我们都觉得好好味
整餐饭都食得很满足,店员服务都好有礼貌,环境舒适,果然没有令我失望,值得再嚟