2022-09-21
通常去浅水湾食早餐都会去沙滩旁边嘅连锁大品牌咖啡店,今次就特登去试吓Neighbourhood Coffee,呢间系邻里嘅第三间分店,听闻老板系南区人,所以三间店都系开喺南区,浅水湾店门口望落会觉得好似好原始,有啲似去咗东南亚沙滩旁边小店嘅感觉,入到咖啡店就感觉唔同晒,好靓好warm 好舒服,佢哋嘅食物咖啡同沙滩旁边大连锁咖啡店嘅价钱差唔多,不过就系完全唔同嘅感觉,当日去到见到佢嘅餐牌好有趣好卡通,原来系读design嘅暑期工妹妹画咗由舖头望出去见到嘅景物🥰👍🏻见到嚟帮衬嘅大部份都系熟客,同咖啡师打晒招呼,真系做到佢店名「邻里」嘅感觉😎佢哋嘅食物选择唔多,但系真心觉得佢哋整得好食之余,卖相真系好靓好用心,真系令人心情好而笑住食🥰Avocado, Smoked Salmon, Onsen egg on Sourdough Bread $128Scrambled Eggs & Bacon on Sourdough Bread $108Americano $45Latte $45总括嚟讲,地方舒服,服务亲切,食物咖啡靓之余亦有水准,下次再去浅水湾,一定会再帮衬
Americano $45
Latte $45