2015-11-10
地产霸权搞到越搬越细!符兴街、新祥街、新成路符兴街交界,依家只放到两张细圆枱,劲阴功啰!转眼食左蛇王兄 3 年喇,第一次黎新舖帮衬,得两三个食客,暂时都坐得舒服,面对大街够开扬,公众就系对面码路劲方便,但公众里面好嗅呢 ﹗ 夜妈妈十点半先返到上水,系时候揾晚餐食喇,好想饮汤,唯有去蛇店啦!人家夜妈妈揾糖水食、揾酒饮,我就去揾靓汤饮,好想饮汤呢!饮汤够喇! 蛇羹,今晚蛇羹依旧保持高水准,足料蛇肉、瘦肉、木耳丝、冬菇丝、等等,每一啖都塞到满满满的。味浓香甜,质地厚薄适中,唔会食到浆住个嘴,好好味!而且蛇肉结实又弹牙有咬口,配上特浓高汤点可能唔好食呢。一向都会先食几啖原味,之后再加调味料食,但今晚突然想食浓味一点,一开波就加浙醋加胡椒粉薄脆够了 ﹗将质感及味道再次提升。食完蛇羹先饮汤搞到蛇汤淡晒啰,好采都好好味啫!蛇汤,都只系卖剩几碗乍,坚浓郁美味,落足药材,清甜而不苦不涩,热辣辣灌入口份外醒神。蛇汤,要认真地细致品尝每一口,甜美非常,饮得到药材既清香独持味道,非常喜欢、非常吸引 ﹗热腾腾出晒烟送到,更令人有一饮而尽既冲动 ﹗大啖大啖地饮,超乎想想像的美味,饮完全身发滚又兴烚烚,系依个感觉喇
蛇汤,都只系卖剩几碗乍,坚浓郁美味,落足药材,清甜而不苦不涩,热辣辣灌入口份外醒神。蛇汤,要认真地细致品尝每一口,甜美非常,饮得到药材既清香独持味道,非常喜欢、非常吸引 ﹗热腾腾出晒烟送到,更令人有一饮而尽既冲动 ﹗大啖大啖地饮,超乎想想像的美味,饮完全身发滚又兴烚烚,系依个感觉喇 ﹗𩙪汗晒,舒服晒。
蛇汁鸡半只,居然咁夜仲有鸡叫?惊喜呀,有几之路过一早就卖晒呢。想像不到蛇店既鸡都可以嫩滑 juicy,而且鸡味突出。淋上大量黏黏的蛇汁,令到鸡肉鸡皮更香更滑。而且蛇汁中有种独特既味道,咸咸香香的,不知道是什么,使人非常好奇,想一试再试,咪搞到食唔停口啰 ﹗我比依双鸡满分,一百分!
话说以前旧舖有个大陆四眼仔冲入黎要食云吞面后,今晚又有个大陆婆要食炒面、白粥、斋肠粉㖞!依个主意唔错,可以出蛇肉云吞汤面、蛇油捞面、蛇肉肠粉、蛇汤粥,应该几好味!食饱返归冲凉洗头、收衫折衫、洗衫凉衫后休息。