2021-06-08
系冇得去旅行嘅时期,赤柱绝对系一个放假chill下嘅地方,赤柱出名好多连锁店,但当中都有一啲小店值得一试。今次去赤柱食既系万恶之首西多士,西多士由细食到大,绝对系香港人既comfort food,系茶记下午茶既数一数二美食,但其实西多士最初系来自法国,用牛油煎香面包,嚟到香港个时先变咗做油炸,而且变成茶记嘅名物。呢个年代既西多士已经越黎越多口味,好似咖央西多士就系传统马来美食咖央同西多士既结合,香港唔算有好多地方可以食到。而今次赤柱呢间小店,正正可以食到咖央西多士。呢间泗益系赤柱一间50几年老字号既街坊茶档,牌档档主系赤柱原居民,茶档吸引咗唔少唔系住赤柱嘅人慕名而来,小店藏身喺赤柱市场道回旋处旁既寮屋群入面,周边有赤柱市政大楼,门口隔离有一个生果档,旁边就系赤柱市集,食饱仲可以行吓。小店茶档内,西多奶茶咖啡粉面基本上都有,最受欢迎嘅就系佢嘅主打咖央西多士,亦都成为赤柱嘅名物,营业时间好短,有时都要排队,要食西多士要好有恒心先得。我前后嚟过两次,第一次系星期六嘅朝早,因为知道餐厅好早收所以12点就嚟到,嚟到先知原来星期六、日、红日系冇西多士,因为个师傅放假,老板娘同我讲要平日先有,所以第
我前后嚟过两次,第一次系星期六嘅朝早,因为知道餐厅好早收所以12点就嚟到,嚟到先知原来星期六、日、红日系冇西多士,因为个师傅放假,老板娘同我讲要平日先有,所以第二次我就星期五朝早再去。西多士每朝11点就会开始有得供应,平时差唔多12点几可能就会卖晒。两次嚟到餐厅都接近满座,好彩嘅系两次黎都唔使等位就有得坐,座位唔多,所以如果一个人嚟有机会要搭枱,两次食完大概12点几,已经见门口有人排紧队。
餐厅系港式茶记怀旧格局,外型设计同六十年代既牌档相约,系一个铁皮屋,有绿色帐篷遮盖,入面嘅枱櫈都好似街市嘅熟食中心咁,以红绿色为主调,档身内系煮食空间,后面系储存空间,档身嘅左右两边会见到堆起左黑白啖奶同金多植脂淡奶,中间嘅空位就系老细递嘢食上枱比客人嘅地方,档顶都有一个已经生锈嘅金漆招牌。用餐区就系牌档既前面,地方唔算大,得四张枱,都系一啲折枱同胶櫈。餐厅因为冇冷气,所以夏天佢会有少少热,只会有几把风扇,虽然环境唔理想,但依旧客如轮转,无阻大家一试怀旧风味既心情。
特别一提既系其实呢个铺位系有两间餐厅,正门行入黎既就系泗益,而后面个间系民益,民益系食中式粉面同车仔面为主,同大家慕名而黎食西多士既泗益系两间唔同既餐厅,枱櫈唔系共用,如果一心想食西多士记得唔好行过龙,避免尴尬。
Menu得一页纸,都系提供一啲茶铛大排档嘅常见嘢食,当中最热门嘅一定系西多士,观察周围嘅食客,应该只有山长水远嚟赤柱嘅人先会食西多士,赤柱嘅街坊反而只会叫一般嘅猪扒面、沙嗲牛肉面等等。
1️⃣ 咖央西多士 💰30(👅: 9/10)
咖央西多士落单等咗10分钟终于上菜,西多士外表炸到金黄色,新鲜整出嚟所以热辣辣,闻到啲香味,西多士会切成六块,外表睇落偏圆,同出边四四方方嘅西多士唔同,个样系不规则,西多士系几厚身,而且胀卜卜。
呢个西多士同出边嘅做法有啲唔同,师傅首先会将蛋白同蛋黄分开,然后将蛋白人手高速发打打到起泡,挺身之后先会将啲蛋黄落去沟埋一齐,再沾满两片本身已经搽左自家制咖咉酱既白面包罗去用高温油炸,所以呢度嘅西多士口感同出边系完全唔同。西多士最特别就系佢咬落非常软绵,非常松软,绵到好似棉花糖同疏乎厘一样咁,完全唔觉得自己系食紧面包咁,软绵程度系我食过咁多个西多士最软绵既一间,冇一间西多士可以媲美到呢一间,面包同咖央外层已经融为一体,面包食落偏湿润,而西多士嘅外层咬落会有少少脆口,呢个特别嘅口感绝对系佢嘅卖点。
西多士入口系非常之重蛋味,蛋味重到系我食过咁多间西多士最重嘅几间之一,同上环瑞记咖啡既西多士差唔多,唔多唔小系因为用既系土鸡蛋,土鸡蛋同鸡蛋外观睇落唔大分别,但超浓既蛋香味确实令人留下深刻印象,而且可以见到小店上面有装满鸡蛋既篮。而西多士上面有两块大牛油,牛油好快就融左,带有少少咸香,令到蛋香味更出。呢度西多士标榜唔使落糖浆,即使西多士唔放糖浆或者炼奶其实都够甜,因为入边嘅咖央味好突出,咖央酱主要用砂糖、椰奶同椰汁制成,所以食到小小椰香,而且已经够甜,净系普通牛油已经同西多士好夹,整体食落唔会太甜,入面嘅咖央酱都唔会话抢咗啲蛋味,咖央酱香甜可口,甜味同蛋香相辅相成,甜度同各方面嘅味道都平衡得几好。
西多士要挑剔嘅就系佢食落比较油腻,因为佢个西多士都布满左油,会有少少油溢味,略嫌西多外层可以再脆啲。要总结依个西多士就系,如果你钟意食超松软嘅西多士,或者你钟意食蛋味好重嘅西多士,咁呢一间非常适合你。
2️⃣ 咖央多士 💰13(👅: 7.5/10)
呢一个咖央多士系我星期六第一次去𠮶时冇西多士而叫嘅多士,佢就系烘左嘅多士不过搽咗咖央酱。多士等咗唔使10分钟就上枱,多士食落够脆,入面有咖央酱,嫌牛油味唔够,同埋西多士相比下无咁出色,因为无左西多士既超松软口感同蛋香味。
3️⃣ 冻奶茶 💰17(👅: 8/10)
奶茶系用丝袜泡制,饮落好香好浓滑,即使系冻奶茶但都会饮到茶底带落嘅小小苦涩味,但饮到𠮶一刻同时就会俾佢嘅奶中和左,茶味会比奶味重一啲,整杯奶茶饮落够甜,饮到最后茶味唔会话减淡,可见茶味有几浓郁。略嫌可以再滑啲,但夏天饮到够冻唔苦既奶茶,已经系凉透心,一大乐事也。
🌟味道来讲,佢嘅咖央西多士系几出色,但星期六、日同红日食唔到,如果要平日特登放假去食呢个我觉得就未必值得,除非本身想去赤柱放假,咁顺路就好值得一试。价钱来讲系非常合理,份量充足,虽然赤柱算系游客区,但野食都唔会定价定到好进取,反而系主要做街坊生意。
餐厅入边得老细两公婆,落单完全唔使写低非常好记性,但因为得两个人人手可能唔系话好充足,唔会好得闲咁特登行过黎同你落单,反而可能要佢经过时举手,或者特登行去近门口既老板娘度落单。佢地主要做街坊生意,见佢地同一啲赤柱街坊有倾有讲,我系第一次嚟,唔知几时有西多士所以第一次帮衬完有特登问老板娘,佢都好有耐性解释,唔会系澳牛串串贡语气,老板唔会因为人潮汹涌而黑面。
第二次黎呢度系自己一个嚟,食食吓有个食客搭枱,佢见我系咁用手机同相机影相,就问我系唔系foodie,见佢同老板娘轻描淡写咁落单,应该系赤柱居民,倾咗几句佢祝我成功,食完碗面就走咗。系唔系个个赤柱居民都咁热情,定系因为系呢个有人情味嘅小店食野,大家都稍为放低社交距离?
系呢个食野偏贵、连锁店同外国西方餐厅林立既赤柱,泗益就好似一间清泉,一间好似格格不入既大排档,定价亲民,而且唔系食外国菜,而系香港本土既味道,系香港人既人情味。食下西多士、感受香港市集文化、去海边吹风,系香港慢活既好方式。
👅味道: 8.5/10
🍴环境: 6.5/10
💰消费: $47 (服务费: NA)