2017-02-04
新年到, 周围约埋朋友食饭团聚团聚。今次约左大学朋友食饭加拜年。湾仔地胆介绍呢间金源小馆。环境方面系差少少, 传统旧菜馆feel。朋友话预先book位会好啲, 冇讲错, 7点去到都已经坐净一枱。伙记安排左楼上嘅枱, 要经过厨房, 拉开门, 沿条窄窄地楼梯上去, 阁楼地方都算窄, 开左冷气, 所以唔会焗。如果要求干净同舒适嘅朋友, 呢度唔啱你地喇。伙记会介绍今日有咩新鲜海鲜, 有套餐同小菜可点。叫左个4人餐, 可选3个小菜, 包例海同清炒蔬菜一碟。半只山东烧鸡, 每枱必点, 鸡肉都嫩滑, 已去骨, 方便食用。淋上劲量蒜粒酱汁, 超正。连埋鸡皮一齐食, 好入味。绝对推介, 必点!!!! 垫底仲有豆腐, 索哂啲汁, 好味。油浸笋壳鱼系呢间店另一名物。真系冇介绍错, 鱼冇腥味, 鱼肉嫩滑, 炸过之后加酱汁。好快就扫清光。虾子山根豆腐都几大碟, 啲汁充满虾子, 豆腐用炸过嘅, 山根豆腐同汁一齐煮索哂啲味。虾子汁仲可以捞饭食。食完仲有免费糖水, 试左南瓜露, 好正, 唔食南瓜嘅我都可以食哂。其实一路睇菜单, 好多嘢都想试架, 例如: 椒盐白饭鱼, 镇江骨等等。下次要约多啲人试多啲款。一路食一路见到
伙记会介绍今日有咩新鲜海鲜, 有套餐同小菜可点。叫左个4人餐, 可选3个小菜, 包例海同清炒蔬菜一碟。 半只山东烧鸡, 每枱必点, 鸡肉都嫩滑, 已去骨, 方便食用。淋上劲量蒜粒酱汁, 超正。连埋鸡皮一齐食, 好入味。绝对推介, 必点!!!! 垫底仲有豆腐, 索哂啲汁, 好味。 油浸笋壳鱼系呢间店另一名物。真系冇介绍错, 鱼冇腥味, 鱼肉嫩滑, 炸过之后加酱汁。好快就扫清光。 虾子山根豆腐都几大碟, 啲汁充满虾子, 豆腐用炸过嘅, 山根豆腐同汁一齐煮索哂啲味。虾子汁仲可以捞饭食。
一路食一路见到都几多人黎, 人多真系book左先好啲!