隐藏喺观塘熟食中心一楼嘅日式食店,其实碌FB都见过好几次宣传,不是我唔钟意熟食中心𠮶种好似街市咁地下湿立立嘅地方,仲要坐底食嘢真系唔多想,所以动力好低,经常几次都掉头走⋯今日先决心要去食一次!佢喺一楼即系地面上一层,位置都有啲难揾,差不多行咗一整圈先见到个招牌。(有另一间日本嘢,差啲入错)但入到去好似喺另一个空间咁,环境意外地几舒服。第一次食试咗蒲烧鳗鱼定食,网上见图片卖相唔错!个定食嚟到时,心谂:「咦!饭面冇蛋嘅?」哦,原来之前喺食评见到𠮶张图系「蒲烧鳗鱼蛋包饭」,同午市定食系唔同嘅,不过个Set有跟半只温泉蛋嘅,都OK啦。以呢个价位嚟讲整体唔错,不过鳗鱼控嘅我并唔满足,哈!鳗鱼比较薄身同油香唔够,亦冇乜烧烤嘅香味。鳗鱼同饭都唔够热,鳗鱼饭系特别需要热辣辣咁食,我觉得😤!我已经接近光速影相,最多真系一分钟。另外,想讲讲饮品方面,由门口大大部汽水机,到餐牌嘅抢眼汔水品牌广告位,都睇得出汽水系呢间店嘅定番饮品。不过如果食日本料理,我最想饮会喺日本茶,或者系冰水,哈!讲咗好多挑剔位,其实我并唔系唔钟意呢间店,由布置同食物其实睇得出店主嘅心思,不过对钟意食嘅嘢我会有好多主观嘅睇法。今次食鳗鱼

讲咗好多挑剔位,其实我并唔系唔钟意呢间店,由布置同食物其实睇得出店主嘅心思,不过对钟意食嘅嘢我会有好多主观嘅睇法。今次食鳗鱼饭定食我只系觉得「OK」,期望下次食其他嘢会有惊喜!我会返嚟再食!

蒲烧鳗鱼定食 HKD 68
转冻柠茶 +HKD 3