2018-06-23 1193 浏览
近排啲台湾饮品大行其道,朋友又心郁郁想试但要排咁长时间先买到一杯,我都系宁愿带佢食台湾饭好过了。所以趁系鲗鱼涌呢边做完野就带佢黎呢头开饭。呢度环境几有楼上CAFE嘅感觉,好啱点几样野食慢慢倾偈。先点左个肉燥饭。配菜拣左卤水豆腐/盐酥鸡。肉燥好惹味又唔会太咸,豆腐入味之余香料味如花椒八角等好出,落多汁又滑口。而盐酥鸡炸得干身脆卜卜,加上香口嘅椒盐味,单独做一个零食都觉得无问题。店员落单时都提醒,配料系可以自由配搭只要跟返价钱就可以了。咁样就多左好多变化了。牛肉面。用上两款牛肉包括牛展及牛腩,牛腩用上蕃茄卤煮,入口软熟又不失牛肉香味。萝卜同样入味无渣。而牛展则比较烟韧有咬口,卤水味好足会柴。面条系扁厚嘅寛面所以零舍吸味吸汤。但呢度嘅汤浓郁得黎仍算清爽,唔似一般食嘅咁死咸,可见牛肉汤熬煮嘅用料及火候都很用心。煎蚝饼。朋友食亲台湾菜都一定点呢个。蚝肉经过油煎后仍然好饱满,粉浆比例刚好唔会食食下得返一团粉团。加上葱花同荳芽又够多食落唔油腻。卤水拼盘。有卤腩肉/豆腐/鸡翼/猪耳及卤蛋。一上枱就闻到好香卤水味色泽又够,几款都卤得咸甜适中。尤其系本人最爱嘅豆腐,真系香/滑/入味,唔停口。卤水鸡翼觉得系
呢度环境几有楼上CAFE嘅感觉,好啱点几样野食慢慢倾偈。
肉燥饭:配盐酥鸡/卤水豆腐
先点左个肉燥饭。配菜拣左卤水豆腐/盐酥鸡。
红烧牛肉面
煎蚝饼
卤水拼盘
卤水拼盘。有卤腩肉/豆腐/鸡翼/猪耳及卤蛋。一上枱就闻到好香卤水味色泽又够,几款都卤得咸甜适中。尤其系本人最爱嘅豆腐,真系香/滑/入味,唔停口。卤水鸡翼觉得系好难掌握嘅一道食材,要卤煮得入味又不失嫩滑都几考功夫。但呢度嘅鸡翼就符合喱两个条件了,食落又唔油。朋友系鸡翼痴都赞不绝口。
香芋珍奶/巨蜂多多
之后点左两杯特饮:香芋珍奶/巨蜂多多及芋圆仙草冻。朋友扭计话饮唔到𠮶啲豹纹奶茶就唔饮所有奶茶,所以点左个巨蜂多多。试左啖觉得都唔错,酸酸甜甜的几解油腻。而我嘅苿香奶茶就唔太甜,入口幼滑芋香味几唔错。
仙草冻比较硬身,所以食落更有口感。而芋圆好有咬口,配上淡奶黎食真系一绝。
其实都同朋友讲,与其嘥时间去排队不如揾间地地道道嘅台湾小店,好似呢道咁,用排队嘅时间慢慢叹美食仲好过啦。
2018-06-11
肉燥饭:配盐酥鸡/卤水豆腐