2019-07-20
去完铜锣湾图书馆, 想揾d平平地既轻擎嘢食, 朋友提议行过隔篱大坑食肉饼饭,未食过就去试下。本来系openrice睇相见装修好有特色, 点知去到原来搬咗铺, 装修一般但地方大咗少少, 估唔到都系要排一阵队。入到去两个人嗌几样嘢share咁食, 因为佢每碟o野都系一人份量。先讲个 (肉骨)胡椒肉骨茶,胡椒味比较重,属于重口味嘅一种, 入面有四件排骨, 每人两件, 但我个人比较喜欢重药材味𠮶只 ~香煎脆边蛋肉饼饭呢个真心几好食,有啲住家𩠌味,$35真系交足功课,个肉饼好香口, 蛋同肉饼加豉油饭一齐食,可能好啱我口味,直情唔想分畀个friend~香煎鱼饼本来我唔食嘅,因为我本身唔食鱼,但朋友话煎得好香口完全唔腥,所以最后都食咗一半~油菜晚饭点都要食啲菜,可能因为多人帮衬,连菜都好新鲜,清甜爽口,不是一般既颓菜~最后想讲,以一间小店黎讲,几十蚊有咁嘅饭食,香港而家好难揾到,唔能够要求到米芝莲级数,但好有香港地道嘅味, 两个人食三𩠌一汤饮埋支可乐,都系$115,仲想点!
香煎脆边蛋肉饼饭
香煎鱼饼