2017-12-27 38 浏览
每次去泰国旅行都会去食船河,中意佢细细碗,可以只只款都试,又够地道,价钱仲好平添~最近知道香港都开左间船河店,急不及待要去食餐厅位于大角咀,系旺角行完街行过去都好近~点餐系快餐店形式,先去柜面点餐付款,再坐低等店员送餐~我地先去自己茶水区针左d暖水,同攞免费既汤,每人限一碗~汤味道好汤,无味精~睇睇餐牌,价钱真系好平,我地拣左粉同小食开心share~船河我地点左4碗,分别系猪手,脆肉,牛腩同牛杂~两碗拣金边粉,两碗拣河粉,呢度既河粉一定要试,之前睇过有关报导话河粉系店主托泰国亲戚寄过黎~一食之下好大月惊喜,同平时食既河粉好唔同,呢个系特别爽滑之余带有烟un口感,好好食!推介脆肉河粉 $15其实即是平时食既烧肉,放左系汤度,皮已经唔脆了,汤头香浓,旁边有泰国调味料可以自己加~泰式生虾 爽口弹牙,重点系个泰式辣汁,酸酸辣辣好开胃~酸辣鸡脚 $28酸酸甜甜,味道唔错~泰国鸡宝 $28应该是免治鸡肉混合其他材料制成,食落有d似麦乐鸡~牛肉生菜包 $49牛肉片够腍身,有牛味,调味辣辣地,好惹味香口,用菜包住食唔会腻,一个可以不自觉食好多~榴梿糯米饭最后唔少得甜品,本身想食芒果糯米饭,但买哂,所以

餐厅位于大角咀,系旺角行完街行过去都好近~

点餐系快餐店形式,先去柜面点餐付款,再坐低等店员送餐~

睇睇餐牌,价钱真系好平,我地拣左粉同小食开心share~

脆肉河粉 $15

泰式生虾
爽口弹牙,重点系个泰式辣汁,酸酸辣辣好开胃~

酸辣鸡脚 $28
酸酸甜甜,味道唔错~

泰国鸡宝 $28
应该是免治鸡肉混合其他材料制成,食落有d似麦乐鸡~

牛肉生菜包 $49

榴梿糯米饭
最后唔少得甜品,本身想食芒果糯米饭,但买哂,所以拣左榴梿,其实系榴梿汁,奶味较重,榴梿味不算突出~