讲到香港特色,梗系香港嘅茶餐厅。今日就嚟到九龙湾丽晶嘅一间茶餐厅,佢哋开业已经好多年,一直都屹立不倒,好多街坊捧场。今日去到嘅时间系两点左右,已经有下午茶套餐可以选择。我同朋友一共就叫咗两个餐,另外加咗份多士,已经饱到捧住个肚。烧味捞粗面(烧肉+沙姜鸡) $55烧味饭就好多茶餐厅都有,但系捞粗面就真系唔多地方见到。今次就叫咗佢嘅砂礓鸡同脆皮烧肉,沙姜鸡沙姜味好浓郁,而且份量都唔少。脆皮烧肉个皮好脆,而且仲要完全冇骨,非常赞啊☺️。沙嗲炒猪颈肉出前一丁 $50有时梗系要食吓啲邪恶嘅嘢,今日就选择咗猪颈肉出前一丁,好有镬气,而且份量都好多,完全唔怕下午茶食唔饱。面条炒得好干身,但系又唔会变咗橡筋,睇得出师傅好有经验💙。芝士西多士 $32唔系周围都有得食西多士,佢哋仲要有好多唔同味道选择,今日就拣咗我最钟意嘅芝士,配埋糖浆同牛油油,简直完美🙂‍↕️🙏🏻。

烧味捞粗面(烧肉+沙姜鸡) $55

沙嗲炒猪颈肉出前一丁 $50