2022-01-18 1139 浏览
今日难得放半昼,出咗尖沙咀食晏顺便行街。哩间餐厅系老公介绍的,佢间唔时都会嚟帮衬。佢话厨师系韩国人,所以食物都好地道。餐厅比较的骰,枱与枱中间嘅空间比较窄。中间位置大家排排坐,坐得比较迫。内部设计都比较简单,都几有平民韩国餐厅嘅感觉。我叫咗老公推介嘅炖猪肉陪饭加韩国冻咖啡。去韩国餐厅,我最钟意就系食佢啲配菜,多款菜式俾你拣,仲可以无限量添加。今日有杂菜薄饼、芽菜同泡菜。热辣辣的猪肉汤汤底顾名思义系用咗猪肉同猪骨熬制,里面仲有味增、韩国酱油同米酒,最后再加入韭菜同葱。另外亦附上紫苏粉、小虾米同辣酱供客人调味,食惯浓味嘅我,当然将所有调味都放入去啦。一放入口,顿时有种感动嘅感觉,热辣辣嘅汤令人好舒服,汤有好香浓嘅猪骨味,啲调味料亦令成个汤嘅味道升华。一啖热汤,一啖白饭,好味道。老公果然无介绍错!下次想试吓石头饭,好似好惹味咁。不过我只会系午市嚟食,夜晚价钱比较贵。

热辣辣的猪肉汤
炖猪肉陪饭