2024-07-29
响尖沙咀行街,走进商场揾食,被呢间车仔面店门口的大型车仔面档模型吸引,超靓同像真度高。打卡完,一于入去食久违了的车仔面。豪华九宝大杂面$59 呢碗拣咗粗面配牛腩汁,超丰盛的一碗。有齐鸡翼,牛腩,萝卜,红肠,瀬尿牛筋丸,鱿鱼丸,猪红,猪皮及韮菜(时菜)。最啱有选择困难症嘅人食,每样经典车仔面食材都有d。萝卜超甜多汁冇渣。牛腩入味又腍。猪红猪皮够Q弹。自选车仔面呢个我地自选三𩠌。选了$12 鱼腐,$12咖哩鱼蛋及$15 生炸猪扒 。面就选了$12河粉配沙嗲汁$,大大碗$51,几抵食。我咖喱鱼蛋好有惊喜,首先超大粒,然后系超爽,佢系标榜少淀粉质,真系好好味充满鲜味。生炸猪扒啖啖肉。个沙嗲汁调味通适中,我仲要求加葱,配河粉食好好味。炸潮汕3宝$39炸过的鱿鱼丸,墨鱼丸同潮汕马鲛猪肉丸好香口。第一次食呢种猪肉丸,好惹味。鱿鱼丸墨鱼丸不会一嚿粉,有粒粒鱿鱼墨鱼肉。紫菜潮汕4宝$49除了鱿鱼丸同潮汕马鲛猪肉丸,还有特别的潮汕小米粿和瀬尿牛筋丸。小米粿的皮Q Q烟韧,内里包住味道像马鲛猪肉丸的肉馅。瀬尿牛筋丸咬就爆汁。值得一提呢个汤系镇店黄金鸡汤,鲜甜浓厚而不腻,配紫菜食好正。上汤镇店鸳鸯饺$35韮菜
豪华九宝大杂面$59
自选车仔面
炸潮汕3宝$39
紫菜潮汕4宝$49
上汤镇店鸳鸯饺$35
韮菜饺卖晒,全部以白菜猪肉饺取代。一口size 容易入口,皮薄滑,面菜肉比例大概一比一,清爽。
炸韭菜饺(5只)$30
韮菜饺卖晒,改为白菜饺。金黄香脆,内裹juicy。
低糖豆浆$10
微甜,豆味算几出。