2018-02-06
前晚同朋友一齐系尖沙咀行街 买左唔少野 大家都为左过年而买需要既用品~血拼过后 我地都好肚饿 要揾野食黎充饥 于是我就提议去食日本野 因为之前食过觉得水准好好 想再去品尝日本料理 但朋友就极力推介韩国菜 话好想食烤肉同炉边蛋 咁我又唔抗拒 就一齐去食韩烧~我地见炑八咁受欢迎 应该有一定既质素 所以就决定去𠮶到试下 🔥🥩🐷佢地由装潢到餐具 所有设备都系韩式用具 仲有埋韩烧既围裙、放手机既保护胶袋 另外 有韩烧必备既小菜 例如惹味泡菜、芽菜 、鱼糕、腌萝卜 同埋包住肉既生菜 🥙 另外仲有韩国地道既酱汁 即系韩式风味既豉油 入面仲有生洋葱圈 感觉十分正宗 😍仲要提一提炑八既炉边蛋🍳 啲蛋好滑好好味 加少少泡菜落去仲正 佢地仲加入埋香浓芝士 味道简直系一流😋 除左炉边蛋之外 佢地仲有芝士粟米 食物种类繁多 🧀🌽前菜系清新既田园沙律 我好中意佢地既麻酱 食落特别香口 而且仲好开胃~九节坂九节板系古代韩国宫廷料理中既前菜 有九种食物放系八边形既攒盒 系传统既韩国料理~ 九节坂中间一格放左薄饼 而周围环绕既八个格按五味五色分别放入腌黄瓜丝、蛋黄丝、红萝卜丝、炒牛肉丝、菜丝、青瓜丝、蟹籽蟹柳、蘑菇丝等
九节坂
九节板系古代韩国宫廷料理中既前菜 有九种食物放系八边形既攒盒 系传统既韩国料理~ 九节坂中间一格放左薄饼 而周围环绕既八个格按五味五色分别放入腌黄瓜丝、蛋黄丝、红萝卜丝、炒牛肉丝、菜丝、青瓜丝、蟹籽蟹柳、蘑菇丝等 口味以清淡为主
而呢个系炑八独家制既九节板 为左迎合香港人既口味 某几种食材同传统既九节板唔一样
用薄饼皮包住八种色彩缤纷既食材 唔单止味道丰富 口感仲好特别 层次感十足 👍🏼
肉类拼盘 🍤🥓
二人餐既拼盆有薄切韩牛牛扒、牛五花肉、大虾、猪五花肉、牛舌、牛前胸肉等 🐮🐷🥓🥩
大大只既虾爽口弹牙 鲜味十足 😋
牛舌系一个意外惊喜 我本身唔太中意食内脏 牛舌呢啲我都好怕 但佢呢到既牛舌一啲都唔膻唔臭 反而好香滑 口感好正 我破例食左唔少~
牛肋骨真系冇得顶 佢系继五花肉之后 我既至爱~ 🐮 好嫩好juicy 既牛肉 配埋香浓既韩式酱汁 再将痴住牛肋骨既牛筋逐条撕落黎 好好食好满足~☺️
呢啲牛肉好嫩好juicy 果然系特顶级靓牛肉 食到好香既牛肉味 又唔会有好多肥膏 佢系我地今晚最爱既牛肉 不过我既最爱依然系五花腩 🥩
上面既五花腩超级厚肉 味道好正 猪既表皮都烧到好烟韧好弹牙 因为佢地本身已经有放调味料 所以只要点少少酱油已经好好味!
煮到五、六成熟既时候 就可以将特级厚既五花肉煎成细小既肉块 一黎方便食用 二黎望落更加吸引 🤤 店员好热心 佢帮我地剪好啲肉 等我地可以专注品尝美食 😍
另外 仲可以跟随韩国地道既食法 就系用生菜包肉 加入泡菜、芽菜、鱼糕等等既食材 令五花肉既味道更丰富~😍😋
饺子年糕汤
新年二人套餐仲有饺子年糕汤~故名思义 呢碗汤系以年糕同饺子作为主要材料 并煮成香甜味美既贺年汤 其他材料有紫菜、瓜、洋葱同埋蛋丝等 喺韩国系非常有代表性既料理 韩国人传统喺新年既时候都会饮 我个人都觉得好唔错 😋
套餐仲包埋两杯饮品 我点左由炑八推介既菠萝特饮 佢俾人既感觉好清新 又够冰冻 岩晒我地食烧肉既时候 清一清口腔内既油腻感~ 饮品内仲有一片菠萝 够晒足料 甜而不腻🍍
今晚真系超满足 连朋友都大赞好味 服务员态度亲切和蔼 而餐厅食物既地道又有质素 😋 我会再同其他朋友去食多次 🥇